Izmještanje oko 500 srpskih turista sa grčkog ostrva Evije na bezbjedne lokacije počeće danas, zbog požara uzrokovanog klimatskim promenama i natprosječno visokim temperaturama, saopštila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je dodala da će svi srpski putnici iako nisu ugroženi biti evakuisani, s obzirom na to da se požar na ostrvu ne smiruje.

Autobusima će danas biti prebačena prva grupa od 200 ljudi, nakon čega će biti izmjesteni ostali putnici koji se nalaze na ostrvu.

– U stalnom smo kontaktu sa ambasadom Srbije u Atini i prema poslednjim informacijama od sinoć, predstavnici srpskih agencija održali su sastanak na kome je doneta odluka da se svi srpski putnici koji se nalaze na Eviji izmjeste na druge lokacije iako nisu ugroženi – rekla je ona.

Dodala je da je najbolje da građani zbog bezbjednosti budu udaljeni od potencijalne opasnosti.

Turrstičke agencije iz Srbije se oragnizuju da u najkraćem vremenskom roku obezbede autobuse kako bi se putnici što prije prebacili na bezbjedne lokacije, navelo je ministarstvo.

U borbi protiv nezapamćenih požara u Grkoj u pomoć su krenule ekipe vatrogasaca iz Srbije, koje će u Atini dočekati srpski konzul, saopšteno je iz ministarstva.

Izvor: Tanjug