Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija biće održano kako je i predviđeno, u nedjelju u cetinjskom manastiru bez prisustva vjernika, odlučeno je nakon petočasovne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Izdate su i smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda.

Isključivo vjerski događaj, od velike važnosti za srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike u Crnoj Gori, pretvorio se posljednjih dana u prvorazredno političko i državno pitanje u ovoj zemlji, zbog kojeg je moralo zasijedati i Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

A sve zbog stava pojedinih nevladnih organizacija, predvođenih DPS-om, koji smatraju da bi ustoličenje mitropolita Јoanikija na Cetinju predstavljalo nagovještaj navodne okupacije Crne Gore i pokušaj njenog uvođenja u, kako kažu, takozvani “srpski svijet”. Iz Mitropolije poručuju da im nije do svađe i da bratskih sukoba ne smije biti.

Vladika Јoanikije je naglasio da su u Mitropoliji radi spuštanja tenzija i radi mira u kući prihvatili ograničenje da na ustoličenju na Cetinju u nedjelju, 5. septembra, bude samo sveštenstvo, gosti, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i gosti iz drugih pomjesnih crkava.

Patrijarh srpski Porfirije, koji će povodom ustoličenja mitropolita Јoanikija, prvi put posjetiti Crnu Goru kao patrijarh, poručio da je pravoslvna crkva u Crnoj Gori ne pravi razlike među narodom.

On je istakao da mu je potpuno jasno da ljudi koji su ostrašćeni ne žele i ne mogu to da razumiju.

– To je njihov nedostatak, ali to nije njihov grijeh i ne smijemo im to upisati u grijeh. Nećemo uspjeti da ih preobrazimo. Svako ima svoj krst i svoje muke i svako na osnovu toga uspostavlja svoj odnos sa Bogom i sa ljudima – poručio je patrijarh Porfirije.

 

Iz Mitroploije je ranije saopšteno da su posljednjih dana izloženi velikim pritiscima, ali da ni javnost, ni policiju ne obavještavaju o nizu incidenata – uličnih i onlajn prijetnji i vrijeđanja, koje ovih dana trpe sveštenstvo i drugi službenici Mitropolije na Cetinju, da ne bi doprinosili bratomržnji.

I dok mitropolit Јoanikije poziva sve vjernike da poslušaju glas crkve i ne podižu tenzije, njihovi protivnici i dalje najavljuju okupljanje na Cetinju u nedjelju, iako nikakvi skupovi zvanično nisu prijavljeni.

Ulje na vatru dodalo je i saopštenje Đukanovićevog DPS-a, u kojem je navedeno, da onaj kome je do mira u Crnoj Gori, neće održati ustoličenje na Cetinju.

Oglasili su se i iz Evropske komisije, poručivši da su sloboda vjeroispovijesti, tolerancija i poštovanje temeljnih prava osnovne vrijednosti EU, te da je podsticanje etničkih ili vjerskih podjela i netolerancije opasno za sigurnost i dobrobit svih građana.

Autor: RTRS