Izvjesna je gradnja kraka gasovoda Balkanski tok kroz Republiku Srpsku. Potvrđeno je ovo na sastanku predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i rukovodioca Odjeljenja za međunarodnu saradnju Gasproma Dimitrija Handoga u Sankt Peterburgu. Svi detalji biće usaglašeni u “mapi puta”. Delegacija Republike Srpske trećeg dana posjete ovom ruskom gradu, obišla je i Gaspromovu kompaniju Nevski i Biokad, koji proizvodi medicinsku opremu i lijekove.

Dokument mapa puta biće usaglašen do početka izgradnje gasovoda Balkanski tok kraka kroz Srpsku. To je dogovoreno na sastanku premijera Radovana Viškovića i delegacije Republike Srpske sa predstavnicima ruske kompanije Gasprom u Sankt Peterburgu.

Iz ove kompanije su potvrdili da nema prepreka u izgradnji gasovoda Balkanski tok i radovi teku kako je i planirano. Višković je naglasio da je strateški cilj, gasifikacija sjevernog dijela Srpske.

Predstavnike Gasproma upoznao je da se rješavaju imovinsko- pravni odnosi neophodni za realizaciju ovog projekta. Delegacija Srpske obišla je i gaspromov zavod Nevski. Ova kompanija proizvodi gasne i parne turbine. Višković je na sastanku sa rukovodstvom Nevskog podsjetio da je Srpska raspisala javni poziv za izradu idejnog rješenja za izgradnju gasne elektrane u Zvorniku. Za ruske turbine zainteresovana je i Srpska.

Srpska.

– Naši prijatelji iz Nevskog zavoda su izrazilki spremnost i želju da bi nam mogli dati konačnu ponudu da bi došli u RS na prostor Zvornika jer žele da vide na licu mjesta gdje bi se to gradilo i da nam predlože pravo idejno rješenje za izgradnju takve jedne elektrane – rekao je Višković.

Delegacija Srpske obišla je kompaniju Biokad koja posjeduje 40 laboratorija. Ovo preduzeće zainteresovano je za poslovanje na našem tržištu. Ukazali su na probleme sa kojima se susreću kod nadležnih institucija BiH u postupku sticanja dozvole. Višković im je rekao da istraju i preduzmu sve pravne radnje da bi kvalitetni lijekovi ove kompanije bili na raspolaganju našim pacijentima. Višednevne sastanke i posjetu Sankt Peterburgu, premijer Višković ocijenio je više nego uspješnim za Republiku Srpsku.

Autor: RTRS