Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da su Srbi i Republika Srpska u situaciji u kojoj više nema nazad i da počinju sa realizacijom plana vraćanja oduzetih nadležnosti.

“Radimo na tome da Republici Srpskoj vratimo ovlašćenja koja su joj oduzeta. Ovo je razotkrivnaje nasilja koje je činjeno prema Republici Srpskoj. Razotkrivanje visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH. Na sjednici skupštine ćemo razmatrati cjelovit plan koji ide za tim da se odbije svako antiustavno djelovanje. Odbacujemo mogućnost da se zakonima mijenja Ustav”, rekao je Dodik.

“U našem planu nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, nego vraćanje suvereniteta Republike Srpske koji joj je međunarodno garantovan kroz Dejtonski sporazum”, rekao je Dodik i dodao da se institucije Republike Srpske ovim pitanjem bave najmanje 10 godina.

Dodik je poručio da ljudi u Republici Srpskoj treba da razumiju ovo situaciju. Ukoliko Ustavni sud nastavi donositi odluke i ako im se niko ne suprotstavi, sutra mogu donijeti odluku o ukidanju Republike Srpske.

“Naša procjena je da od ovog trenutka nema nazad. Trudim se i danas ovdje da ne kažem ništa loše o djelovanju opozicionih partija. Dobro bi bilo da djelujemo zajedno. Opozicija je zbog otimanja šuma tražila posebnu sjednicu NSRS. I bez njih bi to mi tražili, ali dobro je da djelujemo zajedno”, rekao je Dodik.

Lider SNDS-a je objasnio da plan djelovanja podrazumjeva povlačenje saglasnosti sa tri ovlasti. To je vojska. sud i tužilaštvo i UIO.

On je istakao da situacija u kojoj je Republika Srpska dala saglasnost za stvaranje OS BiH je bila čista tortura u kojoj je mnogima prijećeno i mnogi su ostajali bez posla.

“U okviru tog programa, proglasićemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, zabraniti njihove aktivnosti. To ćemo uraditi sa SIPA-om, OBA-om, obavještajnu službu ćemo formirati odmah nakon donošenja odluka. Ovo ništa nije radikalno, ovo je samo jačanje ustava i dejtonske pozicije Republike Srpske”, rekao je Dodik i poručio da sve teze o tome kako neko gradi BiH se svodi samo na centralizaciju koja odgovara Bošnjacima, a ne odgovara Srbima i Hrvatima.

“Te stvari moraju biti jasne ovom narodu. Ovo je zadnji trenutak da se vratimo kući i da Republika Srpska vrati sve što joj je oteto. O ovome smo pričali sa nekim važnim prijateljima koji su se složili da nešto treba učiniti”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio koliku štetu Republici Srpskoj nanosi Bisera Turković kroz svoje djelovanje, kao i ministar odbrane u Savjetu ministara.

Osnovna politika SDA je da ovlada sudovima kako bi se obračunavali sa Srbima, u takvoj zemlji nećemo da živimo, poručio je Dodik.

Lider SNSD-a je još jednom osudio potez ministra odbrane da ukine vojnu vježbu sa Srbijom, na šta nije imao pravo.

“Nemamo više prava da to dopuštamo. Bili bi naivni kada bi to prihvatili”, poručio je Dodik.

On je komentarisao i moguću prijetnju ratom, koju je odbacio kao mogućnost i pozvao međunarodnu zajednu da te mehanizme oduzme svima u BiH.

“Vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine. Republika Srpska neće da ratuje, osim ako bude napadnuta. Naša opcija nije da ratujemo, pozivam međunarodnu zajednicu da u BiH zabrani svima upotrebu bilo kakvih oružanih manifestacija. To je nešto što je razumno. Da bi se upotrijebila vojska BiH potrebna je saglasnost predsjedništva, koju neće imati. I ne vjerujem da će bilo koji Hrvat u vojsci pristati na to da napada Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Izvor: ATV