Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da je Republici Srpskoj potrebno političko jedinstvo, ali i da nije siguran u jednoglasnu podršku narodnih poslanika na sutrašnjoj posebnoj sjednici Parlamenta Srpske.

– Mislim da Republika Srpska ima dovoljno kapaciteta da donese takve odluke. Mi ćemo to donijeti. Dobro bi bilo, ali nije ni tragično ako se ne postigne jedinstvo. Vidimo da u FBiH vlada histerija – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se preko Ustavnog suda BiH pokušava napraviti centralizovana BiH po želji Bošnjaka i da ova institucija funkcioniše bez zakona, a sve s ciljem razgradnje Republike Srpske.

On je poručio da odluke Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj neće biti primjenjivane dok ne bude donesen novi zakon o ovoj antidejtonskoj instituciji, u kojoj Srpska ne želi strane sudije.

– Ako se borimo, imamo šansu da se izborimo. Sutra ćemo odlučivati o tome. Bilo je pitanje dana kada će doći na dnevni red odbijanje sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH koji će izbaciti trojicu stranih sudija i koji će zakonom utvrditi procedure odlučivanja – rekao je Dodik.

Dodik kaže da nije riječ o kršenju Dejtona, te da Srpska ne može više nazad i da je dotjerana do zida.

Dodik je istakao da će Republika Srpska adekvatno odgovoriti.

– Samo naivni mogu da misle da povlačimo ishitrene poteze. BiH će morati da se vrati u dejtonski okvir, sa malom izmjenom koju ćemo morati svi prihvatiti ili je neće biti – poručio je predsjednik Republike Srpske.

Podsjećamo, sutra će u Banjaluci biti održane dvije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Na prvoj sjednici će se raspravljati o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj, a na drugoj će se odlučivati o vetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da povuče spornu odluku o brisanju člana 39 pravilnika tog suda.

Autor: RTRS