Zaista sam šokiran jednim takvim statusom na društvenim mrežama. Smatram da diplomate treba da pokažu jednu sasvim drugačiju sliku zemlje iz koje dolaze, rekao je za ATV Lučiano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu, reagujući na ratnohuškačku objavu Admira Atovića, konzula BiH u Frankfurtu.

U svom statusu na Twitteru, Atović je naveo da hiljade “Bosanaca” ima ratno iskustvo, te da su pojedini gradovi u BiH puni oružja.

Kaluža kaže da ovo pokazuje bosanskohercegovačku učmalost.

“Ovo pokazuje da ni naša diplomatsko-konzularna predstavništva nisu u stanju da se izvuku iz realnosti u kojoj mi sada živimo unutar BiH, koja je potpuno upropastila svaki vid normalnog odnosa ili komunukacije između ljudi”, rekao je Kaluža.

Prema njegovim riječima kao posljedica toga jeste da dobijamo statuse na društvenim mrežama.

Kaluža kaže da šokiran istupom Atovića, ali da ga sa druge strane uopšte ne iznenađuje od strane Ministarstva inostranih poslova koje ni u jednom trenutku ne reaguje na javne nastupe svojih diplomata.

On podsjeća da ovo nije prvi ni posljednji put da imamo ovakve nastupe u javnom prostoru pogotovo od diplomata koje nisu iz Republike Srpske da se tolerišu i da se afirmišu kako bi pokazali kako funkcioniše bh. javnost.

“Ovo nije stav BiH, ovo nije stav diplomata koje dolaze iz Republike Srpske i ovo sigurno nije stav većine dobronamjernih Bošnjaka koji žive van BiH”, rekao je Kaluža za ATV.

Pozvao je udruženja i vjerske organizacije koje njeguju tradiciju bošnjačkog naroda da se oglase i iznesu svoj stav po ovom pitanju, jer kako kaže Kaluža, zna da su oni protiv pozivanja na sukob.

“Jačati institucije Republike Srpske”

U kontekstu današnje situacije Kaluža je rekao da Ministarstvo inostranih poslova BiH koje podržava ovakve javne nastupe diplomata nije ministarstvo koje zastupa interese kompletne BiH.

“Na ovakva javna istupanja koja su vrlo česta i koja ne odražavaju integritet BiH na adekvatan način mora se naći adekvatan odgovor. Taj odgovor mora da ide u pravcu konkretnijeg i snažnijeg zastupanja politike Republike Srpske ili da se jačaju institucije Republike Srpske u dijaspori. Mora se naći dakvatan odgovor jer Minisarstvo inostranih poslova sve čini da derogira kako političke stavove tako i nastupanje diplomata iz Republike Srpske da adekvatno predstavljaju cjelokupnu teritoriju zemlje iz koje dolaze”, jasan je Kaluža.

Izvor: ATV