Godinama Admir Atović radi po svom, bez ikakve odgovornosti. Slatkiši sa isteklim rokom trajanja, koje je dijelio djeci u banjalučkom Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, nisu čak ni najveći skandal.

“Ja mu kažem koliko hoćete, on kaže koliko daš, ja izvadim 50 evra i dam mu, on kaže sljedeći put je 100 evra, znači malo mu je”, kaže Atović.
Ubrzo je stigla reakcija iz Ambasade BiH u Berlinu.
“Ovakvo ponašanje, ako se desilo, teško narušava ugled diplomatskih predstavništava Bosne i Hercegovinee u Njemačkoj. Ovakva praksa, ako se dogodi, i ako postoji, treba biti osuđena i sankcionisana na adekvatan način”, kažu iz Ambasade BiH u Berlinu.
Dok Ministarstvo koje vodi Bisera Turković još miruje na pominjanje artiljerije, oglasile su se dvije države koje predvode međunarodnu zajednicu u BiH. Atovićev istup osudile su američka i britanska ambasada, doduše tek kao odgovor pojedinim medijima.
“Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, veoma smo zabrinuti zbog neprestane retorike podjela koja zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u BiH”, kažu u Ambasadi SAD.
Ovo nije prvi incident u bh. diplomatiji. Za doskorašnjeg generalnog konzula u Frankfurtu Lučiana Kalužu, zabrinjava potpuno odusutvo reakcije Ministarstva.
“Imali smo niz sličnih dešavanja, I da niko ni na jedan način nije pozvan od strane sjedišta, to jest MIP i damu je ukazano na ponašanje kao neprimjereno, nediplomatsko. Imali smo razna podizanja, spuštanja zastava, razne selfije, dakle, ne postoji nikakva odgovornost unutar Ministarstva inostranih poslova i ne postoji jednostavno stav Ministarstva inostranih poslova kako i na koji način da odreaguje”, rekao je Lučiano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu.
Ono što je sigurno, izostanak reakcije je takođe poruka, i to snažna, znaju to diplomate. Stanje u Ministarstvu spoljnih poslova, nažalost, ne razlikuje se mnogo od stanja u kojem se trenutno nalazi BiH.

Izvor: ATV