Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je za RTRS da će Republika Srpska nastaviti da vodi politiku mira, razgovora, regionalne saradnje i pozivanja na traženje rješenja.

– Nećemo prihvatiti da na ratnohuškačku retoriku odgovorimo nervozom, već ćemo pokazati da je Kristijan Šmit, kao i Valentin Incko, veoma brzo postao dio sarajevskog političkog establišmenta i da on nema namjeru da pravi most između Republike Srpske i FBiH da bi se našla rješenja nego da će učestvovati na strani političara iz Sarajeva koji uporno pokušavaju da prvo proizvedu sukobe a nama Srbima ukinu pravo na odbranu – rekao je Stevandić.

On je poručio da Republika Srpska ne može da pristane na to.

– Spremni smo na razgovore sa međunarodnom zajednicom i insistiraćemo na razgovorima i mirnom rješenju – rekao je Stevandić.

Stevandić je naglasio da se Šmitovim izvještajem Savjetu bezbjednosti UN “Republika Srpska pokušava staviti u red krivaca gdje se unaprijed piše optužnica, presuda i sankcije”.

Poručio je da Srpska ničim nije doprinijela krizi jer je kriza u BiH izazvana Inckovim nametanjem zakona i odlukama Ustavnog suda BiH.

Autor: RTRS