Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je na sastanku sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarano o očuvanju mira i BiH u granicama Dejtonskog sporazuma, šta god neko drugi mislio o tome.

– Dobili smo punu podršku premijera Orbana i države Mađarske. Veliko hvala što su nas podržali da imamo pravo da se borimo za ustavno uređenje BiH – rekao je Višković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da su Srbi u BiH trenutno došli u potpuni nonsens – “jedini se zalažu za očuvanje dejtonske BiH, a svi drugi misle da im pripada neka BiH mimo Dejtona, po njihovoj želji i vizijama”.

Premijer je poručio da Republika Srpska ne želi da uradi nešto što nije u skladu sa Ustavom i da niko ne treba da sumnja u to.

– Ali da nas neko vuče za uši 20 godina, postalo je bolno i ne može više. Ne može se, odlukama bilo kojeg suda pa makar se on zvao i Ustavni sud BiH, oduzimati Republici Srpskoj poljoprivredno zemljište i šume, a da se to ne radi na nekoj drugoj strani – rekao je Višković.

On je poručio da će Republika Srpska poštovati sve što je u skladu sa Ustavom, ali neće ono što nije, makar došlo i od Ustavnog suda.

Višković je rekao da je sastanak sa Orbanom trajao tri sata, te da je razgovarano o svim bitnim temama.

– Bio je to prijateljski satanak i ponosan što sam bio u prilici da razgovaramo – istakao je premijer Srpske.

Podsjećamo, premijer Mađarske, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom, posjetio je Republiku Srpsku, gdje se sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade Republike Srpske.

Autor: RTRS