Приједор - "Школа стрипа"

U gradskoj čitaonici u Prijedoru danas je održana kreativna radionica nazvana “Škola stripa”, koju su organizovali Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske.

ršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Gordana Vila izjavila je novinarima da organizovanje škole stripa predstavlja doprinos popularizaciji umjetnosti.

– Ovakve radionice su postojale i ranije, pa se nadamo da je ovo početak jedne tradicionalne aktivnosti naše ustanove jer je zainteresovanost bila ogromna, ali nismo mogli da izađemo u susret svim zainteresovanim zbog epidemiološke situacije – rekla je Vila i najavila novu radionicu već početkom naredne godine.

Predsjednik Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” Zoran Pejić istakao je da je strip na ovim prostorima mnogo više zastupljen nego što se misli.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Na svim strip radionicama koje organizujemo širom Republike Srpske ima mnogo dječaka i djevojčica i njihove radove objavljujemo u našim časopisima, a imamo i starije strip crtače kojima smo isto objavili radove i strip albume – rekao je Pejić.

On je dodao da su danas, a to znači da se u čitanju kreće sa zadnje strane i čita se sa desne na lijevu stranu, kao i da ima više djevojčica crtača stripova.

Jedan od strip crtača i moderator ove radionice Srđan Vranješ nacrtao je prvi mangu na prostoru bivše Jugoslavije koji se zove “Last houp”.

– Nakon završetka Akademije umjetnosti u Banjaluci odlučio sam da povežem ljubav prema pripovjedaštvu i stripu, a danas ćemo ovim mladim ljudima da predstavimo šta je sve potrebno da bi se odradila jedna dobra strip stranica i kako da osmislimo scenario, likove i priču jednog stripa – rekao je Vranješ prije početka radionice.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Među 14 mladih Prijedorčana koji su pohađali ovu radionicu bio je i Danilo Tubin (11) koji je izjavio da najviše voli da čita knjige, ali i stripove.

– Stripove volim da čitam i da crtam likove koji mi se sviđaju, pogotovo one koji pobjeđuju zlikovce u borbi, a omiljeni strip mi je “Zagor” – kaže Danilo.

Nešto stariji Srđan Mastikosa (15) istakao je da je ljubav prema stripu naslijedio od oca.

– Zavolio sam stripove, a u međuvremenu sam zavolio i da ih crtam. Počeo sam da dajem neke kreativne ideje i budući da imam želju da nacrtam svoj strip priključio sam se ovoj školi – rekao je Mastikosa.

Izvor: Srpskainfo