Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radio-televizija Srbije danas su predstavili novi serijal dokumentarno-igranih filmova “Dosije Kosovo” u zajedničkoj produkciji, koji se bavi hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je, najavljujući serijal, istakao da MUP ima obavezu da sačuva istinu o vremenu šiptarske oružane pobune i NATO agresije na Srbiju.

On je rekao da su Srbiji decenijama zabranjivali da pamti, da se podsjeća i da piše svoju istoriju, a da su najlošiji među Srbima odlučivali da je bolje da ne govore istinu, da tom istinom ne bi uvrijedili one koji su im ubijali djecu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

– Zato što smo zaboravili Јasenovac, doživeli smo `Oluju` i zato što nismo pričali o balistima, dočekali smo `UČK`. Budemo li i to prećutali dočekaćemo ponovo neko zlo. To više ne sme da se ponovi. Srpski narod će pisati svoju istoriju, zato što nema čega da se stidi u njoj, zato što je naša borba bila velika, zato što naša borba nije završena – rekao je Vulin.

Autor i reditelj filmova Slađana Zarić precizirala je da prvi film pokriva događaje koji su se desili u periodu od marta i aprila 1998. godine, kada su krenuli oružani sukobi između terorističke OVK i prvenstveno, snaga policije, pa do kraja septembra te godine, kada se završilo ono što se u mnogim udžbenicima naziva “velika ljetnja ofanziva”, dok se drugi film bavi događajima u selu Račak.

– To je priča o jednoj policijskoj akciji koja je briljantno izvedena, a koja je na kraju predstavljena kao strašno stradanje civila. Gledaoci RTS-a će prvi put moći da se upoznaju sa onim šta se u Račku dešavalo, po hronologiji dešavanja iz sata u sat i prvi put će u ovom projektu, RTS i MUP-a, pričati oni koji su tog 15. januara 1999. bili u Račku – precizirala je Zarićeva.

Ona je navela da je dokumentarne filmove “Ratne priče sa Košara” i “Ratne priče sa Paštrika” radila jer je smatrala da tim ljudima i dječacima koji su tada branili otadžbinu treba reći hvala, a da joj je motiv za serijal “Dosije Kosovo” bila želja da žrtve i njihova stradanja kroz ove filmove budu dio kolektivnog sjećanja srpskog naroda.

Zarićeva je navela da će u ovim filmovima prvi put biti prikazana ekskluzivna svjedočenja koja su tada data srpskim službama bezbjednosti.

Serijal će obuhvatati šest filmova. Prva dva će biti emitovana početkom 2022. godine godine i posvećena su stradalim civilima i 118 policajaca nastradalih na Kosovu i Metohiji 1998. godine.

Autor: SRNA/RTRS