Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa američkom delegacijom u Sarajevu, da su se čuli različiti stavovi sa strane stola BiH.

„Razgovarali smo o situaciji u BiH. Sa strane stola BiH vidjela se potpuna razlika u stavovima, sa druge strane, delgacija sad vidjela se velika zaineteresovanost i želja da se neke stvari pokušaju riešavati.

On kaže da je Derek Kolet, viši političk savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je prisustvovao današnjem sastanku, dobro upoznat sa suštinom Dejtonskog sporazuma, i zato nije trebalo puno vremena da se upozna sa dodatnim stvarima.

„Republika Srpska je posvećena Dejtonskom sporazumu i Ustavu, i nije spremna za sprovođenje bilo kakvih aktivnosti za ugrožavanje mira. Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtona“, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da Srpska poštuje pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, i da će nastaviti pravnu borbu za poštovanje Ustava.

„Ja sam rekao da Republika Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju, iako se o tome priča. Nastavićemo da se borimo političkim, pravnim sredstvima. U BiH postoje oni koji optužuju Republiku Srpsku da čini sve na destabilizaciji. To je jedna vrsta bezobrazluka. BiH može da egzistira samo ako uvažava istorijske i religijske realnosti“, rekao je Dodik.

Kaže da očekuje da će kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske uskoro zakazati posebnu sjednicu o vraćanju nadležnosti.

Dodik je rekao da je u BiH dosta stvari učinjeno unilateralno i da visoki predstavnik nikada do sada nije imao formalno pravo da donosi bilo kakav zakon.

“Učinićemo sve da saniramo sve odluke Ustavnog suda koje su nanijele štetu Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da su predložene i tri posebne informacije za posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske, podsjećajući da su srpski političari bili prisiljeni da daju određene saglasnosti.

 

“To je vojska, indirektini porezi i Visoki sudski i tužilački savjet. Predlažemo odluke da se povuku saglasnosti koje smo ranije dali i da se uđe u normativno uređenje tih oblasti”, istakao je Dodik.

On kaže da je nevjerovatno da neki stranci pozivaju na sankcije protiv njega, jer se on “samo zalažem za poštovanje Ustava”.

Dodik je rekao i da će Srpska donijeti novi Zakon o šumama.

“Isto tako ćemo utvrditi da je Srpska vlasnik i poljoprivrednog zemljišta. To su sve poznati stavovi Srpske i ja sam bio u prilici da govorim i na ovom sastanku”, rekao je Dodik.

Izvor: ATV