U prijedorskom Domu zdravlja u potpunosti su prešli na integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) koji podrazumijeva elektronske zdravstvene knjižice, kartone, uputnice i recepte.

„Dom zdravlja Prijedor je od 1. avgusta počeo sa implementacijom integrisanog zdravstvenog informacinog sistema, koji je postepeno uvođen u sve službe naše ustanove da bi se od 15. novembra ove godine u potpunosti prešlo na rad sa ovim sistemom. Svi naši zaposleni su prošli obuke, osposobljeni su za rad u ovom sistemu, instalirana je sva neophodna oprema“, kaže Ivana Šalabalija, portparol Doma zdravlja.

Korona i neki drugi problemi usporili su implementaciju ovog projekta u prijedorskoj bolnici. U ovoj ustanovi  ističu da se postepeno prelazi na novi način rada i da je najvažnije da pacijenti dobiju potrebnu medicinsku zaštitu.

„Najvažnije je da ne odbijemo nijednog pacijenta i da svi pacijenti sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom budu primljeni u našu ustanovu“, ističe Andrija Vukotić, direktor Bolnice “Doktor Mladen Stojanović”.  

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dosad je u Filijali Prijedor podijeljeno 43.845 elektronskih kartica, od toga u Prijedoru 25.777. Kada se u potpunosti završi prelazak na integrisani zdravstveni informacioni sistem, osim elektronske zdravstvene knjižice, pacijenti više neće morati da nose papirne uputnice i recepte.

Sve će to, kao i zdravstveni karton, biti u elektronskoj formi, a medicinski radnici u svim zdravstvenim ustanovama će u svakom trenutku imati kompletan uvid u prethodna zdravstvena stanja i dijagnoze. U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da će na taj način biti izbjegnuto dupliranje dijagnostike i drugih usluga, što će, pored skraćivanja vremena čekanja za preglede, smanjiti troškove pacijentima i zdravstvenom sistemu.

U Fondu zdravstvenog sistema Republke Srpske naglašavaju da će lični podaci pacijenata u IZIS sistemu biti zaštićeni i sigurni.

Izvor: kozarski