Ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović rekao je danas da je logor za Srbe u Doboju u Prvom svjetskom ratu napravila jedna od najcivilizovanijih država u to vrijeme i da su isti ti čitav prošli vijek srpskom narodu uvozili demokratiju bombama nastojeći da ga unište.

Milunović je rekao da obilježavanje 106 godina od internacije Srba u prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi, koji je Austrougarska formirala u Doboju, od republičkog značaja kako bi se prisjetili svih žrtava, odali im pomen i podsjetili ko je to učinio srpskom narodu.

On je podsjetio da je jedna od najcivilizovanijih država, jedno moćno carstvo, kako su sebe zvali, u Prvom svjetskom ratu otvorilo logor za Srbe ne samo u Doboju nego širom svog carstva.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– Kroz ovaj logor prošlo je 45.791 lice kako su svojom germanskom preciznošću tačno izračunali. Od tog broja naših 12.000 sunarodnika je umoreno strašnim smrću od gladi, bolesti, vješanjem – rekao je Milunović novinarima i napomenuo da su tu život skončali naši sunarodnici iz BiH, Crne Gore, Srbije.

Napomenuo je da su nedugo poslije toga gotovo isti 1941. do 1945 godine došli ponovo i napali Srbiju i srpski narod.

– I to nije bio kraj, u prošlom vijeku su bombardovali narod na ovim područjima, a potom i u Saveznoj Republici Јugoslaviji. Oni su nam uvozili svoju demokratiju bombama kroz čitav prošli vijek nastojeći da unište srpski narod na ovim prostorima – istakao je Milunović.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Prema njegovim riječima, koliko su te njihove demokratije – demokratije govori činjenica da je u Briselu postojao zoološki vrt u kome su držali crnačku djecu do 1958. godine, izlagali ih i pokazivali svojoj djeci kako su to niža rasa od njih samih

U Doboju je danas obilježeno 106 godina od internacije Srba u zloglasni austrougarski logor, prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi 20. vijeka, u kome je od 1915. do 1917. godine ubijeno 12.000 ljudi.

Autor: RTRS