Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srbi u BiH moraju da se bore za svoje interese i identitet, te istakao da se zalaže da srpski narodni program bude nacionalno ujedinjenje.

– Zalažem se da mi kažemo da je naš program nacionalno ujedinjenje i da radimo na tome – rekao je Dodik.

Naglasio je da Velika Britanija odvojili od Evrope da bi rehabilitovali svoje globalne interese, a da je problem u tome što negiraju interese koje imaju Srbi.

– Sama činjenica da su oni imenovali /specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta/ Piča govori da oni žele da budu pandan i Evropi i Americi i da se oni tu nešto umješaju. Njihovi ambasadori su to svoje vrijeme prećutali u Sarajevu, a sada vidite taj jedan agresivni pristup koji oni imaju – rekao je Dodik za Televiziju Hepi.

On je naglasio da je model na kom je nastala BiH istrošen, a da od nje koristi imaju samo strani ambasadori koji žive u velikim rezidencijama i sa velikim platama na koje ne pllaćaju poreze.

Na konstataciju da su Bošnjaci u Sarajevu kao svoj poraz doživjeli sjednicu Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se raspravljalo o nelegalno imenovanom visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, Dodik je rekao da su Bošnjaci navikli da se predstavljaju kao jedine žrtve, što nije tačno, te naglasio da je samo iz Sarajeva otišlo 156.000 Srba.

Na činjenicu da na znamenju stradalim Srbima Sarajeva ne postoji podatak da je riječ o Srbima, niti ko ih je ubio, Dodik je rekao da je to kao sa spomenikom na Garavicama kod Bihaća gdje piše da je riječ o žrtvama fašizma, ali ne i da je dignut u spomen 14.000 Srba, ubijenih u julu 1942. godine, a čiji su egzakutori bili lokalni muslimani, ustaše i Hrvati.

Rekao je da višestruki genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu nikada niko nije htio da prizna, a da su Srbima nametali etikete.

– Na nama je da se borimo i da ne prihvatamo lažne optužbe i etikete koje se nama nameću. Ne zbog naše generacije, nego zbog istorije i djece koja dolaze – naglasio je Dodik.

Podsjetio je da su muslimani 2013. godine “gurali popis” stanovništva i da se odjednom pojavilo da muslimana ima više od 50 odsto, odnosno da su većina.

– Sva priča do tada je bila kako su muslimani istjerani, kako su pobijeni, nema šta im se nije desilo, a da naravno drugi nisu stradali, onda se postavlja pitanje kako, gdje su? Kako su Srbi pali na 32 odsto. Onda vi vidite šta je namjera – rekao je Dodik.

On je ukazao da u “Islamskoj deklaraciji” Alije Izetbegovića piše upravo to i dodao da vjeruje da ljudi oko lidera SDA Bakira Izetbegovića žive za to.

– Svo vrijeme oni guraju priču o građanskoj BiH. Nema naroda, nema konstitutivnih naroda i to bi trebalo da obezbijedi tu dominantnu muslimansku većinu u kojoj će oni, eto nama dati neka prava manjina. A onda nezapaženo prođe izjava Bakira Izetbegovića koji kaže: “Mi želimo podršku naših zapadnih prijatelja Amerike i Evrope i mi ćemo zaustaviti Dodika i Republiku Srpsku” i “Ona ne može ovo ili ono`, ali, `ako to ne uspije onda ćemo pozvati naše islamske prijatelje iz svijeta koji će očuvati BiH” – navodi Dodik.

Upitao je šta onda bi sa građanskim uređenjem BiH, kada Izetbegović poziva islamski svijet da je spasava.

– To se sve stvari na koje ja ne smijem da budem imun. Јa naprosto ne smijem da to ne primjetim. Јa i primjetim za razliku od drugih. Pošto ja primjećujem i slažem i pošto sam ja sve te godine u kontinuitetu tu, zato sam postao problem – smatra Dodik i dodaje da oni koji bi da njega sklone žele neke druge koji ne pamte i koji kažu – “svi smo mi isti”.

On je rekao da su muslimani zgadili BiH i Srbima i Hrvatima i nisu ih uvjerili da treba da ostanu u njoj.

Autor: RTRS