Članovi Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (CSTO) pokazali su odlučnost da spriječe pokušaje da se destabilizuje situacija u njihovim zeljama i da se implementira obojena revolucija, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, obraćajući se na onlajn samitu CSTO povodom situacije u Kazahstanu.

“Svjesni smo da razvoj situacije u Kazahstanu nije ni prvi, ni poslednji pokušaj stranog mješanja u unutrašnja pitanja naših zemalja. Mjerama koje je CSTO preuzeo, stavljeno je do znanja da nećemo dozvoliti nikome da destabilizuje situaciju u našem području ili da dozvolimo takozvane obojene revolucije”, naglasio je Putin, prenosi TASS.

Putin je ukazao na dodatni problem.

“Na internetu i društvenim mrežama se nastavljaju pokušaji da se naši građani upletu u protestne aktivnosti koje prethode terorističkim napadima, o čemu je pričao danas predsjednik Kazahstana. Hronologija događaja u Kazahstanu je kristalno jasna, svi smo je vidjeli”, ocijenio je ruski lider.

Ruski predsjednik je naglasio da nedavni razvoj događaja u Kazahstanu dokazuje da je “određenim silama u redu da koriste sajberprostor i društvene mreže da regrutuju ekstremiste i teroriste i da stvaraju spavajuće militantne ćelije”.

“U ovom slučaju, verujem da bi bilo razumno da se naloži Odboru sekretarijata bezbednosti CSTO da učini sve da radne grupe koje deluju na polju sajberbezbjednosti i borbi proti terorizma i ekstremizma napravi inicijativu o zajedničkim akcijama usmjerenim ka spriječavanju destruktvnog spoljnog uticaja u zoni odgovornosti CSTO”, naglasio je Putin.

On je dodao da je ključno da CSTO obezbjedi da se “tragični događaji poput nedavnih u Kazahstanu nikada ne dogode”.

CSTO čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan.

Izvor: Tanjug