Iako se uvijek spekulisalo da je čaj zdraviji od kafe, sa medicinskog aspekta došlo je do suprotne teorije. Naime, ovo je nekoliko razloga stručnjaka zbog kojih ipak zdravije popiti kafu.

Često čujemo ljude kako kažu da bi umrli bez šoljice kafe, ali ovo pretjerivanje zapravo dobija na težini. Naučno je dokazano da kafa smanjuje nivo stresa i depresije, a čak i odlazak u kafiće dodaje veoma važan aspekt socijalizacije i zajedništva. Šolja čaja, s druge strane, često se povezuje sa tišinom, usamljenošću i introspekcijom.

Opuštanje crijeva ima neočekivane prednosti

Svi znamo da kafa može blagotvorno uticati na naše varenje, ali malo se govori o nauci koja stoji iza toga. Kafa zapravo sadrži visoku koncentraciju hlorogenske kiseline koja ubrzava varenje, a jedna od najvećih prednosti je smanjenje šanse za dobijanje raka debelog crijeva.

FOTO: 
NAJBOLJA DOMAĆA JELA ZA SAMCE/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: NAJBOLJA DOMAĆA JELA ZA SAMCE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kafa povećava nivo gvožđa u krvi

Kada se konzumiraju umjereno, polifenoli u kafi se vezuju za gvožđe. Kafa se bori protiv drugih bolesti jetre kao što su ciroza, hepatitis C i (bezalkoholna) masna jetra, a takođe pomaže u prevenciji usporavanju efekata alkoholizma. S druge strane, iako su sprovedena neka istraživanja o dejstvu čaja na jetru, nijedno do sada nije dalo konačan odgovor.

Ljudi koji piju kafu manje konzumiraju teške droge

Svi znamo da kafa izaziva zavisnost. Iako apstinencijalna kriza možda ne izaziva halucinacije, ipak je teško prestati sa konzumiranjem jer kofein utiče na iste receptore u našem mozgu kao i nedozvoljene supstance kao što je kokain. Neka istraživanja su pokazala da kofein smanjuje žudnju za hemijskim elementima koje naš um povezuje sa teškim drogama, tako da konzumacija kofeina smanjuje potrebu za konzumiranjem droga. S druge strane, šolja čaja teško da će imati isti efekat na zavisnika.

Budnost može spasiti živote

Iako listovi čaja zapravo sadrže više kofeina od zrna kafe, kada se priprema za ispijanje kafe sadrži do tri puta više kofeina nego čaj. Takav dodatni izvor energije ne samo da nas spasava od jutarnje pospanosti, već ponekad može da spase i živote. Zamislite samo situaciju u kojoj je vozač ogromnog kamiona (ili autobusa u kojem se vozite!) na auto-putu opušten jer je cijeli dan pio čaj, piše Magazin Novosti.

Izvor: Srpskainfo