Zaustavljanje opasnog teroriste Fatiha Hasanovića na Dan Republike ovaj put je pokazalo da su bezbjednosne strukture dobro odradile svoj posao, ali je, kao i uvijek do sada, izostala reakcija drugih institucija.

Sa Hasanovićem i drugim teroristima niko ne radi kada odsluže kaznu, oni postaju slobodni građani, ali ne promijene svoja uvjerenja.

Svrha zatvorskih i ostalih kazni je i da utiču na svijest osuđenih osoba da su uradili nešto loše, međutim u našem sistemu kao da još uvijek nisu čuli za riječ resocijalizacija.

Ljudi koji su priznali da su ratovali na strani terorističkih grupa dobijali su smiješne kazne i većina ih nije ni dana provela u pritvoru.

Takva je situacija i s Fatihom Hasanovićem čije se ime već godinama dovodi u vezu s terorizmom.

On je priznao da je ratovao za teroriste i nagrađen je sa godinu dana zatvora, a ovu kaznu je moguće zamijeniti novčanom kaznom, što je Hasanović vjerovatno i uradio. Tako da je kod njega, kao i kod većine osuđenih za terorizam, izostala resocijalizacija, pa se građani s pravom pitaju da li smo bezbjedni ako su takve osobe na slobodi.

Iako se dovodio u vezu s jednim od najtežih terorističkih napada u Republici Srpskoj, zatim ratovao u Siriji, on je i dalje od nadležnih institucija prepušten sam sebi.

Zbog toga se kod njega ništa nije promijenilo godinama, što potvrđuje da je njegovo ime i dalje crvenim slovima podvučeno u informacijama bezbjednosnih agencija.

Da nije tako postavlja se pitanje šta bi se desilo da je taj čovjek sa svojom ekipom došao 9. januara u Banjaluku na obilježavanje Dana Republike?

Da li bi otišao među građane, koji su mirno proslavljali svoj praznik i provocirao ih ratnim zastavama tzv. Armije RBiH?

Da li je njegov cilj bio da izazove nemire u Banjaluci, pa da po pravilu optuže građane Republike Srpske za incidente?

Na sreću, on je zaustavljen na ulazu u Doboj sa još jednom opasnom osobom i nije im bilo dozvoljeno da odu za Banjaluku.

Ovaj put su bezbjednosne agencije odradile dobar posao, ali pitanje je da li imaju kapacitete da isprate sve opasne osobe sa sličnim namjerama.

Izvor: Srpskainfo