Zahvalio se Vučiću i Erdoganu na zalaganju za poštovanje Dejtonskog sporazuma

„Prošle godine, prilikom susreta sa Erdoganom u Sarajevu, ukazao sam da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje Erdogana, Vučića Milanovića. I sada sam mišljenja da bi oni mogli da doprinesu da dođe do dijaloga političih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i rješavanja aktuelne situacije. Bilo čije drugo miješanje u dešavanja u BiH neće donijeti ništa dobro

„Izjava poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Jelene Trivić da sa Kristijanom Šmitom treba razgovarati, više od diletantizma u politici. To govori da ovaj narod treba da bude oprezan jer je dokaz izdajničke politike. To je najvidljiviji način izdaje. Dati pravo strancu da upravlja našim životima, kada smo svjedoci mnoštva loših poteza i odluka koje su stranci činili prema srpskom narodu, daleko je više od političke naivnosti

Siniša Đorđević, predsjednik PDP 1999 koja ima jednog poslanika (Slavka Gligorića) u NS RS, izjavio nakon potpisivanja sporazuma sa SNDS: „Sve što SNSD bude donosio u okviru i u interesu očuvanja Srpske podržaćemo, iako nećemo učestvovati u vlasti u Republici… Dodik je kohezioni, a ne remetilački faktor na ovim prostorima. Sada treba biti uz Dodika, jer se na muci poznaju junaci“

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i o situaciji u BiH i njihovo zalaganje za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

„Zahvalan sam im na tome i podržavam nastojanje da se dijalogom dođe do rješenja u BiH, što su juče i inicirali predsjednici Vučić i Erdogan. Republika Srpska sve vrijeme jasno se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH. Ni u jednom momentu Republika Srpska nije ugrozila mir i stabilnost u BiH, niti nam je to bila namjera, već insistiramo na poštovanju Ustava BiH i onoga što je potpisano u Dejtonu“, rekao je Dodik Srni zamoljen da prokomentariše jučerašnji razgovor Vučića i Erdogana o stanju u BiH.

Dodik je naglasio da je dijalog jedino rješenje za prevazilaženje svih problema u BiH.

Podsjetio je da je prošle godine, prilikom susreta sa Erdoganom u Sarajevu, ukazao da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Erdogana, predsjednika Srbije Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića.

„I sada sam mišljenja da bi oni mogli da doprinesu da dođe do dijaloga političih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i rješavanja aktuelne situacije. Bilo čije drugo miješanje u dešavanja u BiH neće donijeti ništa dobro. Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdogan, Vučić i Milanović“, poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da je izjava poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Jelene Trivić da sa Kristijanom Šmitom treba razgovarati, više od diletantizma u politici.

Dodik je naglasio da to govori da ovaj narod treba da bude oprezan, kao i da je dokaz izdajničke politike.

„Ovo je najvidljiviji način izdaje. Dati pravo strancu da upravlja našim životima, kada smo svjedoci mnoštva loših poteza i odluka koje su stranci činili prema srpskom narodu, daleko je više od političke naivnosti“.

Prema njegovim riječima, to nema veze sa političkom ni pravnom logikom.

„Razgovarati sa čovjekom koji nema formalno imenovanje Savjeta bezbjednosti i sprovedenu proceduru predviđenu Aneksom 10 Dejtonskom sporazuma i dati mu na taj način legitimitet je – dramatično kršenje Dejtonskog sporazuma“, tvrdi Dodik.

Ističe da je to ozbiljno političko neiskustvo i pokušaj da se nekome dopadnete ili da se očuvaju poluge koje postoje u vezi sa tim faktorom koji dolazi sa neke druge strane.

„To je jedna potpuno nepotrebna stvar. Ozbiljni političari i državnici nikada ne bi dozvolili da im stranac, bez procedure predviđene međunarodnim pravom, dođe i upravlja“, naglasio je Dodik.

Rekao je da ne može da prihvatim razgovor sa Šmitom, jer bi ga to legitimisalo.

„To bi značilo da on može, kao i (bivši visoki predstavnik Valentin) Incko, da sutra nametne bilo koji zakon i onda kaže `Šta hoćete? Vi ste nas prihvatili?!`. Eto, mi ga ne prihvatamo“, istakao je Dodik.

Erdogan razumije situaciju u BiH

Dodik je izjavio je da zvanični stavovi predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana ukazuju da razumije situaciju u BiH, te da mu je zahvalan za podršku uspostavljanju dijaloga između konstitutivnih naroda.

Dodik je, komentarišući sastanak Erdogana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na kojem je razgovarano o situaciji u BiH, istakao da je obojici državnika zahvalan za zalaganje da se uspostavi dijalog.

„Erdogan je državnik velike države i pokazao je sposobnost da je vodi u teškim i izazovnim vremenima i, kao što se može primijetiti u posljednjih nekoliko godina, njegov stav je takav da situaciji u BiH ne pristupa selektivno, podržavajući samo Bošnjake, mada mi razumijemo da u krajnjoj instanci možemo uvijek očekivati više simpatija na toj strani“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Izrazio je zadovoljstvo što Erdogan u zvaničnim stavovima pokazuje da razumije situaciju i drugih konstitutivnih naroda i entiteta u BiH, kao i da je potrebno očuvati Dejtonski sporazum, bez obzira na neke manjkavosti koje ima, kao i dijalog i dogovor tri konstitutivna naroda.

„Zahvalan sam Vučiću i Erdoganu, ali i (predsjedniku Hrvatske Zoranu) Milanoviću, što podržavaju uspostavljanju dijaloga. (Lider HDZ-a) Dragan Čović i ja smo za razgovore, a jedini koji je odbio da se do njih dođe je Bakir Izetbegović. A kako će on sada reagovati – ne želim da spekulišem“, kaže Dodik.

Saradnja sa PDP 1990 u interesu Srpske

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je SNSD sa PDP- om 1999 potpisao sporazum o principima zajedničkog političkog djelovanja koji predviđa i definiše međusobnu stranačku saradnju u interesu Republike Srpske.

Dodik je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da je PDP 1999 parlamentarna partija u Srpskoj, s obzirom da u Narodnoj skupštini ima poslanika Slavka Gligorića.

„Oni su spremni da budu dio naše parlamentarne koalicije na republičkom nivou što je važno u aktuelnom i dosta turbulentnom trenutku u kome se nalazimo kada je riječ o dešavanjima u BiH i regionu“, rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom, te je dodao da SNSD i PDP 1999 dijele iste vrijednosti i procjene u vezi sa situacijom u Srpskoj i BiH.

„Smatramo da stabilizacija Srpske mora početi od jačanja njenih institucija, a dolazak poslanika Gligorića je za nas veliki dokaz upravo takve jedne politike. Smatramo da je ovo dobro za ukupne političke odnose i razvoj u Srpskoj i BiH“, rekao je Dodik.

Predsjednik PDP 1999 Siniša Đorđević je rekao da ova partija baštini kohezione politike koje će se voditi u interesu i u korist očuvanja Srpske.

„Sve što SNSD bude donosio u okviru i u interesu očuvanja Srpske podržaćemo, iako nećemo učestvovati u vlasti u Republici“, rekao je Đorđević.

On je naveo da su apsurdne opozicione priče, poput SDS-ove, da je Milorad Dodik remetilački, a ne kohezioni faktor na ovim prostorima.

Đorđević je rekao da je aktuelni PDP, nažalost, postao partija političkog konflikta, a ne pomirenja.

On je povodom uvođenja američkih sankcija lideru SNSD-a rekao da u ovom trenutku treba biti uz Milorada Dodika, jer se „na muci poznaju junaci“.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović, te poslanik u parlamentu Srpske Slavko Gligorić.

Sporazum je potpisan u prostorijama Sekretarijata SNSD-a

Izvor:Srna/sveosrpskoj