Naša politika je to da smo sa Hristom, da smo na Hristovom putu i da smo sa svojim narodom i da ne dijelimo svoj narod. To je ono što je najvažnije, ostalo je sve lako – naglasio je on

Crkva je uvijek sa svojim narodom i da je misija crkve objedinjavanje u zajednici u Hristu, a Crkva neće nikada dijeliti narod ni po naciji ni po partijskoj pripadnosti, već ga sabirati u međusobnoj ljubavi, jer od dioba nikome ništa ne može biti dobro, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je služio je liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uz sasluženje sveštenstva i vjernog naroda.

– Bivajući sa Hristom Spasiteljem na prvom mjestu, Crkva će uvijek biti sa svojim narodom i neće dijeliti svoj narod. Neće gledati svoj narod kroz stranke, ko kojoj stranci pripada. Nećemo dijeliti svoj narod ovdje u Crnoj Gori na Srbe i Crnogorce, nek se izjašnjava ko kako hoće, mi smo braća i mi smo jedno – naglasio je mitropolit.

To je, kako je istakao, zavještanje od naših otaca da čuvamo međusobnu ljubav i da čuvamo jedni druge, tako čuvamo i biće crkve i biće naroda, tako čuvamo i zaveštanja naših predaka, tako čuvamo i svetinje. Od dioba, neće nikome ništa biti dobro!“

– Poštujemo sve, svačiju službu, moraju postojati stranke i politika. Naša politika je to da smo sa Hristom, da smo na Hristovom putu i da smo sa svojim narodom i da ne dijelimo svoj narod. To je ono što je najvažnije, ostalo je sve lako. Dakle, nećemo dozvoliti da uđu podjele u naš narod makar među sveštenstvom i u crkvi među hrišćanima. Bićemo jedno kao što smo i do sada bili jedno i to je zavještanje i našeg blaženopočivšega Mitropolita g. Amfilohije nad čijim se grobom ovdje nalazimo – poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

IzvorIN4S