Republika Srpska ne treba se puno miješati i izmjene Izbornog zakona, osim u onim stavrima oko kojih se dogovore Hrvati i muslimani, a koje su štetne po Republiku Srpsku, i koje ugrožavaju prava Srba u BiH, smatra politikolog i novinar Danijel Simić.

Komentarišući propale pregovore u Neumu, i reakcije Bakira Izetbegovića i Željke Komšića nakon debakla,  Simić kaže da se njihovo savezništo poakzalo i u ovom slučaju.

– Željko Komšić je „mali od palube „federalne politike, u smislu da je on ikebana kojom pokušavaju da glume multietničnost. U mnogo čemu su Bakir Izetbegović i Željko Komšić politički saveznici, nego što su to formalni politički protivnici. To se nabolje vidjelo kada se glasalo za Komšića kao člana Predsjedništva BiH, članovi SDA su glasali kao da je Komšić njihov čovjek, kaže Simić.

On kaže da pregovori u Neumu podsjećaju na situaciju u bivšoj SFRJ, kada su predstavnici jugoslovenskih država pokušavali da se dogovore.

– Generalno, ovo što se sad dogovara u Neumu  je „Vašingtonski sporazum 2“, jer vidimo opet iste aktere, prije svega Sjedinjene američke države, koje uz podršku Evropske unije pokušavaju Hrvate i muslimane da ujedine, da bi se oni efektije suprostavljali Republici Srpskoj, odnosno nastavili proces razvlašćivanja Srpske, ističe Simić.

Simić kaže da ako Hrvati uopšte nisu zadovoljni kako funkcioniše Federacija BiH,  kako onda da Srbi budu zadovoljni kako funkcioniše sama zajendica između FBiH i Republike Srpske koja se zove dejtonska BiH.

Ono što je najbitnije u svemu naglastiti je da ono što su uspjeli 1994. godine Vašingtonskim sporazumom, ta „ludačka košulja“ koju su nametnuli Amerikanci, sad je to došlo Hrvatima na naplatu i dovelo ih je u situaciju da faktički budu saveznici sa Srbima i to trenutno i iz koristi naravno. Muslimanska strana na tom primjeru kako se odnose prema Hrvatima, pokazuju šta bi radili Srbima da Republika Srpska ne postoji, zaključio je Simić.

Izvor: vecernjenovosti.ba