Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je da se bošnjačke stranke ohrabruju da idu đonom na Hrvate, te optužio Kristijana Šmita da omalovažava hrvatski narod svojom izjavom o održavanju izbora u BiH bez obzira na to da li će dogovor biti postignut, prenose hrvatski mediji.

Milanović je kritikovao izjavu Šmita, koji je prošle sedmice najavio da će se izbori u BiH održati na jesen bez obzira na ishod pregovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

Predsjednik Hrvatske upitao je kakva je svrha pregovora vođenih proteklog vikenda u Neumu, koji su se završili bez dogovora, ako prije njih Šmit daje ovakve izjave.

– Bošnjačke stranke se ohrabruju da idu đonom na Hrvate – istakao je Milanović u izjavi novinarima u Zagrebu.

Hrvati u BiH, jedan od tri knstitutivna naroda, nezadovoljni jer im je u tri navrata predstavnik u tročlanom Predsjedništvu BiH izabran većinskim glasovima Bošnjaka, Hrvati u BiH, žele da takav scenario bude onemogućen izmjenama Izbornog zakona, podsjećaju mediji.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u pravu je kada kaže da Šmit svojim porukama omalovažava dok se pregovara, rekao je Milanović.

– BiH bez Hrvata ne postoji – naglasio je Milanović i dodao kao ni “bez Srba”, naglasiviši da je BiH “federacija”.

“Predsjednici međunarodne zajednice – ni štete ni koristi”, rekao je on i optužio Vladu u Zagrebu za nečinjenje.

“Oni su saboteri, oni ne žele preduzeti ono što im je u moći”, naveo je predsjednik Hrvatske.

– Bošnjaci ovakvim otezanjem, nedogovorom, “kupuju vrijeme”, bliže se izbori i “normalno, hrvatske predstavnike izabraće Bošnjaci – zaključio je Milanović.

Autor: SRNA/ATV