Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da se vlast u Srpskoj bavi njenom pozicijom, kako se ne bi došlo u situaciju da se brani njena suština.

– Zahvalna sam lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću što je rekao da treba da čuvamo Republiku Srpsku, jer znam da bi oni /Hrvati u BiH/ štošta dali kada bi mogli da imaju mehanizme koje ima Srpska – rekla je Cvijanović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o ekonomsko-političkoj situaciji u BiH.

Ona smatra da je šteta što je lider SDA Bakir Izetbegović odbio poziv da se obrati u Narodnoj skupštini, te da Republika Srpska s njim ima brojna neslaganja o kojima je trebalo da se razgovara.

Cvijanović, koja je potpredsjednica SNSD-a, tvrdi da opozicija podmeće da SNSD pravi koaliciju sa SDA, te da se vladajuća većina u Srpskoj nije povukla u odnosu na ranije donesene skupštinske zaključke.

– Niko nije reterirao. Politika je satkana od različitih koraka i procjena, dozvolićete da ovdje postoji jedna većina koja odlučuje šta i kad se radi. Kada dođe vrijeme moći će da se procijeni šta je urađeno – dodala je Cvijanović.

Prema njenim riječima, zvaničnici Republike Srpske se na bave formiranjem trećeg entiteta i ne žele da se dođe u situaciju da neko dominira u BiH.

“- ko je država zajednička onda zajedno moramo rješavati probleme. Uvijek ću pozivati na razgovore i dobro je što je Narodna skupština otvorena za svakoga ko želi da prezentuje stavove. Voljela bih da se danas obratio i /lider SDA Bakir/ Izetbegović sa kojim imamo mnoga neslaganja. Mene i ove ljude ovdje kada bio neko pozvao bilo gdje razgovarali bi o rješavanju problema – rekla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da se politikom, kakvu sprovodi ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković, želi rušiti sve što je Republika Srpska i zato je ne smatra svojim ministrom.

Komentarišući tvrdnje opozicije o kriminalu u Šumama Srpske, javnim preduzećima i zdravstvu, Cvijanovićeva je navela da ukoliko imaju dokaze sve dostave pravosudnim institucijama.

Ona je, kada je riječ o tvrdnji poslanika u Klubu SDS-a Nebojše Vukanovća da ga je napalo njeno obezbjeđene, navela da ga niko nije napao.

– Nas niko nije napao, inscenirali ste situaciju da biste snimili famozni video klip. To će biti film u kome je jedno lice loš glumac i režiser. Na nama ovdje liječite frustracije, a vaše kolege iz opozicije pričaju da ste cirkusant. Nisam očekivala da kopirate Draška Stanivukovića koji je sada samo sjenka, jer ga je eliminisala njegova koleginica Јelena Trivić – rekla je Cvijanović.

Autor: RTRS