Da poslovica „dok jednom ne smrkne, drugom ne svane” govori mnogo toga, odavno se zna u našem narodu, pa se tog principa drže i u ovdašnjoj opoziciji. Mirko Šarović će najvjerovatnije, ipak, biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH u ime SDS-a. Ali, ne zato što su se kod njega, iznenada, pojavile liderske sposobnosti i romanijsko srce jače zakucalo, već je Milan Miličević slomio ruku! Nakon operativnih zahvata, teslićki načelnik povukao se na duži oporavak, koji će, sudeći po dosadašnjim sličnim situacijama, potrajati, po uzoru na nekadašnja stanja Mladena Bosića. Stoga, u Milićevićevom okruženju smatraju da će, vrlo je izvjesno, odustati od kandidature za vruću fotelju u Sarajevu, a za koju je do prije mjesec-dva itekako „izgarao”, uzdajući se i u ekipu koja mu je na tom putu trebalo da obezbijedi podršku u medijima i na društvenim mrežama. Ali, uzalud.

Govedarica na Vukanovića i obrnuto!

Već se zna koje funkcije bi rado da se dočepa još jedan bivši predsjednik SDS-a, istina sa najmanjim stažom. Vukota Govedarica će biti nosilac liste SDS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici 9.

Jedino mu smeta Nebojša Vukanović, kojeg je politički „napravio”, uz svestranu pomoć Mladena Bosića i Dragana Ćuzulana, na kojeg je trebinjski poslanik, ili kako ga odnedavno zovu „Sarajevski sluga“, nedavno posebno udario.

Time Vukanović potvrđuje da je potpuno izgubio kompas i da ne preza od napada na sve koji mu stoje na putu.

Stoga i Govedarica sa razlogom strijepi od mogućeg poraza u svojoj izbornoj jednici.

Aktuelni šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić ne krije ambicije da zauzme duplo plaćeniju funkciju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok Mladen Bosić očekuje još jedan bezbrižan mandat u Domu naroda.

Maji Dragojević Stojić je obećano kompenzaciono mjesto za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dok će prva među kandidatima iz druga dva konstitutivna naroda biti Ivana Marković, kako bi se ponovo „ubacila”, nakon što neko drugi izgubi osvojeni mandat.

Otpisani

Dok se članovi Predsjedništva SDS-a bezbrižno pozicioniraju za nove funkcije, drugima se mjesta samo obećavaju, dok se nekima i otvoreno govori da ne očekuju prolazak na kandidatske liste. Jedan od otpisanih je Davor Šešić, kojeg su u Gradskom odboru u Banjaluci potpuno zaobišli.

Po informacijama iz sjedišta Milana Radovića, Šešić je prvi na spisku kandidata kojima slijedi politička eliminacija.

Obećano mu je „neko mjesto”, ako sadašnja opozicija pobijedi na oktobarskim izborima, što je ponižavajuće.

Ali, Šešić nije jedini koga je stigla ova sudbina, nakon što je Milan Radović postavio svoje ljude po dubini i vrhu banjalučkog odbora, mahom birajući preletače iz drugih partija.

Jedan od njih je i mladi predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Laktaši Aleksandar Trninić, koji je 2020. godine bio na listi SPS-a, a potom prešao u SDS.

Ni tada u prvim medijskim nastupima nije krio da je za njegov prelazak „zaslužan zamjenik predsjednika SDS Milan Radović”, koji ignoriše legalno izabrane članove Gradskog odbora SDS-a i, ako mu ne odgovaraju, ne želi da ih uvede u Glavni odbor, zbog čega je SDS zatrpan brojnim pritužbama.

Slična situacija je, pričaju upućeni, i u drugim lokalnim odborima.

A sve to obesmišljava unutarstranačke izbore, jer su Šarović, Miličević, Radović, kooptirali svoje ljude, koje niko ne prepoznaje kao SDS, čija se „krvna slika” time potpuno mijenja, ali na štetu stranke, dajući podršku dojučerašnjim minornim članovima drugih stranaka.

April u PDP-u

Opozicionari se na putu ka osvajanju vlasti uzdaju u strance i sankcije koje bi umanjile političku snagu lidera SNSD-a Milorada Dodika i poljuljale snagu njegove stranke.

Vjeruju da bi se na taj način konačno dočepali funkcija, ali je u međuvremenu otvorena međustranačka borba za prevlast.

Stoga ne čude iznenadne izjave Mirka Šarovića da je „SDS lokomotiva opozicije, ima najveću snagu, važnost, mora da se prva pita…“, a sve kako bi onemogućio da ih politički pregazi PDP, u kojem se opet očekuje uzavrelo proljeće.

Draško Stanivuković se posebno raduje aprilu, u kojem bi trebalo da preuzme funkciju predsjednika stranke od Branislava Borenovića.

Po tvrdnjama osoba iz Stanivukovićevog okruženja, na tom putu ima dva plana.

Prva varijanta je da, nakon odlaska Borenovića on preuzme PDP, pri čemu je teško očekivati da će pristati da potpiše kandidaturu Jelene Trivić za funkciju predsjednika Republike Srpske.

Plan „B” je da svog čovjeka postavi na mjesto lidera PDP-a, što znači da će i u tom slučaju Trivić ostati bez potpisa.

Pirova pobjeda

Kada se sve sabere, i u SDS-u i PDP-u, čekaju da im stranci, kroz sankcije Dodiku i dodatni pritisak, obezbijede prolazak u prvu političku ligu, iako su na klupi za rezervne igrače gotovo 16 godina.

Nade polažu i u Centralnu izbornu komisiju BiH, gdje su postavili „svoje ljude”, od kojih očekuju podršku u „zatezanju” brojki u njihovu korist, a prije objave konačnih rezultata oktobarskih izbora.

U SDS-u i PDP-u, bez razlike, imaju ista očekivanja u još jednom – da će SNSD predložiti Željku Cvijanović za kandidata za predsjednika Srpske, uvjereni da bi u tom slučaju njihov kandidat odnio pobjedu, iako bi to bila Pirova pobjeda.

Međutim, ako do toga, nekim čudom, i dođe, nije za očekivati da sadašnja opozicija osvoji većinu u Narodnoj skupštini Srpske.

Proces mandatarenja bi se otegao u nedogled, jer, primjera radi, Radović ne bi dobio podršku u Parlamentu.

U tom slučaju pitanje je kako će funkcionisati Srpska, bez usvojenog budžeta i ekonomske politike za 2023. godinu, čime bi došle u pitanje plate, penzije i druga budžetska davanja.

Zbog finansijske krize ispaštavali bi građani.

KAD LOVA PROGOVORI!

U izbornim jedinicama 1, 2 i 3 dešavaju se nevjerovatne stvari, kada je u pitanju SDS.

„Stari” članovi su, blago rečeno, ostali zaprepašteni taktikom Milana Radovića, koji im je, kako smatraju, pripremio novu podvalu. Na nedavno održanoj Izbornoj skupštini u banjalučki SDS uveo je brojne nove članove, što je kod „starog” kadra ponovo potvrdilo sumnje da je „ubačen” da rasturi stranku i da mu to dobro ide.

Zbog Radovićevog obećanja o izdašnoj finansijskoj injekciji, kojoj bi pomogao SDS, na sve ovo izostaje reakcija predsjednika Mirka Šarovića.

Na finansije sa iste adrese, koje bi joj pomogli u predstojećoj kampanji, oslanja se i Jelena Trivić, a uzvratila bi Radoviću, kao što je Faktor već pisao, mjestom premijera. Još je nejasno gdje će završiti DNS, u trećem bloku ili uz opoziciju, da li će postojati Selakova, ali i još neke manje stranke…

FERMAN NOSI EFENDIJA STANIĆ

Banjalučki recept dobija geometrijsku progresiju, pa se novi ljudi favorizuju i u drugim odborima SDS-a, na uštrb kadrova koji već imaju svoj identitet, a čije ime u lokalnim zajednicama se nedvojbeno vezivalo za tu partiju.

Mirko Šarović je po statutu, kojeg je na svoju ruku izmijenio, odobrio da se članovi Predsjedništva SDS-a prvi obezbijede kada su u pitanju i nove, potencijalne funkcije.

Sve ostalo je, pričaju u toj stranci, politička trgovina.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić jedan je onih koji ima, većina bi rekla – nezahvalnu ulogu u novoj kadrovskoj priči, ali on tako ne misli.

Tako ovih dana, kako prepričavaju njegove stranačke kolege, sa neskrivenim uživanjem saopštava pojedincima kakva je njihova politička sudbina kada su u pitanju kandidatske liste.

PLAVUŠE, GDJE ĆE VAM DUŠA

Nije SDS mjesto gdje se samo okupljaju „papci”, već je, po ženskoj liniji, ta stranka, na sličan način političkog prebjegavanja u druge stranke, ostao bez nekoliko kadrova. Milica Lakić, viceguvernerka Centralne banke BiH, izabrana kao SDS kadar, osvanula je u SNSD-u.

Nije to jedini takav slučaj. I predsjednica Aktiva žena izborne jednice 1 Dijana Grahovac je još 2018. godine napustila tu visoku funkciju u SDS-u i postala član Socijalističke partije.

Ispostavilo se da su sarajevske funkcije bile odskočna daska za prelete u drugu partiju.

Time se ruši SDS-ov mit da nemaju i ne primaju preletače.

Autor: faktormagzin.ba