Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Srpske Nikola Grbić rekao je za Јutarnjem programu naše televizije da se očekuju nova poskupljenja goriva.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske iistakao je da je naftni sektor stabilan i da nema problema sa snabdijevanjem.

– U Republici Srpskoj i okolini svi distributeri raspolažu sa kratkoročnim zalihama, za nekih sedam do deset dana. Te količine su dovoljne za sada. Distributeri raspolažu kratkoročnim zalihama, dok u rafinerijama imaju veće količine zaliha – kaže Trišić.

Grbić ističe da je poslovanje prevoznika jako otežano te da se, kako kaže, svodi na preživljavanje.

– Autoprevoznici će biti prinuđeni povećati svoje cijene, ukoliko se nastavi rast cijena goriva. Situacija je među prevoznicima već sada katastrofalna – ističe Grbić.

Trišić i Grbić kažu da je zloupotrebe u vezi rasta cijena i njihovog “divljanja” potrebno sankcionisati.

Podsjećamo, cijene gasa u Evropi obaraju rekorde. Tokom trgovanja na berzi cijena je juče narasla na skoro 2.230 dolara za 1.000 kubnih metara.

Prema Londonskoj berzi oboren je istorijski rekord zabilježen krajem decembra prošle godine. Od početka godine gorivo u Srpskoj je poskupilo za 30 feninga.

Autor: RTRS