Rekordne cijene goriva u Srpskoj, litar košta i do 2,99 maraka

Republika Srpska spremna je da na nivou BiH budu suspendovane akcize na naftu i naftne derivate od 30 i 40 pfeniga po litru, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković. Ovaj prijedlog iznijeće, kaže, na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem koji bi trebalo da bude održan 10. marta.

U dva dana cijena goriva u Banjaluci skočila je za 30 pfeninga. Litar goriva košta rekordnih 2.99 maraka. Na benzinskim stanicama sa nižim cijenama danas gužve.

Za litar goriva vozači u Bijeljini i Trebinju izdvajaju do 2,69 maraka. Rijetki su oni koji su danas sipali pun rezervoar.

Da bi se zaustavio rast cijena, Republika Srpska predložiće da na nivou BiH budu suspendovane akcize na naftu i naftne derivate.

Ovu mjeru premijer Radovan Višković, kaže, razmatraće sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem, na sastanku koji bi trebalo da bude održan u četvrtak, 10. marta.

– Mi smo spremni da akcizu koja je 30 pfeninga na dizel i 40 pfeninga po litru na benzin spremni da suspendujemo na neko određeno vrijeme i time damo značajan doprinos da cijena nafte i naftnih derivata bude značajno smanjena – rekao je Višković.

Trenutni poremećaj cijena nafte, kaže Višković, neće uticati na cijenu i isporuku električne energije u Srpskoj.

– Dali smo nalog i elektroprivredi da izdvoji 20 miliona za nabavku dizel goriva za potrebe naše dvije termoelektrane da bi imali sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu naftom da naše 2 termoelektrane rade neometano 3 do 4 mjeseca – dodao je premijer Republike Srpske.

Rusko-ukrajinska kriza destabilizovala je cijenu na svjetskim berzama. Oscilacije na dnevnom nivou su i do 10 posto. Nije izvjesno do kada će rasti cijena nafte, ali do prekida u snabdijevanju u Srpskoj ne bi trebalo da dođe.

– U Republici Srpskoj svi distributeri su naslonjeni na eksterni izvori snabdijevanja Srbija Pančevo, i Hrvatska, luke u Јadranskom moru. Pretpostavka je da neće doći do diskontinuiteta u snabdijevanju – izjavio je Dragan Trišić predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Iz Grupacije za promet naftnim derivatima apeluju na građane da ne kupuju gorivo u nekontrolisanim količinama i ne prave zalihe.

To je, navode, jedan od načina na koji građani mogu da pomognu u stabilizaciji cijena.