Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom na Diplomatskom forumu u Antaliji.

Јedna od tema razgovora bila je mogućnost da Turska plasira neophode količina mineralnih đubriva na tržište BiH, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju ovoj godini.

Na temelju dobrih odnosa srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Turske, usaglašena je konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i FBiH.

– Dogovorili smo da Turska odobri BiH 50.000 tona mineralnog đubriva, koji su potrebni poljoprivrednim proizvođačima u BiH, budući da su suočeni sa nestašicom mineralnog đubriva i visokim cijenama na tržištu – rekao je Dodik.

On je naveo da će ova pomoć doprinijeti ublažavanju eventualnih negativnih posljedica kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

Dodik je izrazio zahvalnost turskom predsjedniku na razumijevanju i obećanoj pomoći za agrarni sektor, poručivši da je time još jednom potvrđen prijateljski odnos Turske prema svim građanima u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o ukrajinskoj krizi. Zaključeno je da nema provjena do kada bi sukob mogao da traje. Erdogan je rekao da redovno održava telefonsku vezu sa ruskim predsjjednikom Vladimirom Putinom. Dodik pita zašto je onda neprihvatljivo političkom Sarajevu ako on razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Dodik je naglasio da je razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a i upoznao ga da je kod nas situacija stabilna iako neki pokušavaju da kažu suprotno.

Racionalno je i ono što je sada prioritet da se rješavaju ekonomska pitanja. Podsjetio je da je vlast u Republici Srpskoj prva tražila smanjenje PDV stope na osnovne životne namirnice,a da je naknadno SDS bez dogovora u Narodnoj skupštini to predložio u Parlamentarnoj skupštini BiH i time prekršio zaključak Parlamenta

Interesantno je da je na prijemu turski predsjednik povodom rođendana Milorada Dodika organizovao malu zakusku.

Sastanku je prisustvao i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Autor: RTRS