Gradska uprava Banja Luka više od godinu dana pokušava nesmetano funkcionisati s nekompletnim rukovodstvom. Odjeljenja u Gradskoj upravi i dalje nemaju načelnike već potpisnike, koje imenuje gradonačelnik Stanivuković. Komentar na ovu temu za naš portal dao je odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Borivoj Obradović.

Nepotpuna organizacija i nedostatak stručnog kadra koštao je gradonačelnika, ali i doveo u pitanje kredibilitet najvažnije institucija grada na Vrbasu s obzirom da se svakodnevno događaju različiti propusti, često na račun zaposlenih, ali ponajviše samih građana.

„Ne želim u Gradskoj upravi Banja Luka “Trojanskog konja”, kojeg će postaviti SNSD ili njihovi koalicioni partneri“, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković, prebacujući kao i obično odgovornost na suprotnu političku strukturu, koja je trn u oku mladom gradonačelniku.

Stanivuković se očigledno i dalje nije pomirio sa situacijom da je u Skupštini Grada brojno nadjačan od strane politike kojoj se protivi i na čiji račun je stekao popularnost praveći pompezne predstave u pokušaju da SNSD i koaliciju predstavi kao neispravnu opciju. Međutim, gradonačelnik kao da je zaboravio da su legitimitet skupštinskoj većini dali građani Banje Luke, čiju odluku neprestanim sukobom s odbornicima dovodi u pitanje.

Posljednje informacije pokazuju da se to uskoro neće promijeniti. Naime, gradonačelnik Stanivuković je potvrdio da će odjeljenjima u Gradskoj upravi do izbora načelnika upravljati potpisnici koje on imenuje. Kaže da ne planira Skupštini predlagati da se imenuju v.d. načelnici, čija bi uloga bila da rukovode odjeljenjima do završetka konkursne procedure i konačnog imenovanja načelnika, iako se ova tema više puta pominjala na svim skupštinskim sjednicama.

Naime, odbornici su često isticali da im nije jasno kome trebaju postavljati pitanja na aktuelnom času ili u toku zasjedanja jer ne znaju ko je odgovoran za rad kojeg odjeljenja.

„Banja Luka je jedini grad u regiji koji ima potpisnike, a ne načelnike odjeljenja, kako je u svakom normalnom gradu. To je jedan od razloga što je grad u većini stvari u zaostatku i ne funkcioniše. Obaveza gradonačelnika je bila da pokrene raspisivanje konkursa za izbor načelnika, međutim on to nije uradio vjerovatno iz razloga što želi da jedino on bude bitan u svemu i sve što vidimo je u suštini “one man show” koji ne daje nikakve rezultate“, rekao je odbornik SNSD-a Borivoj Obradović.

Odbornici SNSD-a su nekoliko puta tražili su da se raspiše konkurs za izbor načelnika, ali od toga nije bilo ništa. Čak su nudili da predloži Skupštini v.d. načelnika koje bi podržali, ali i o to se oglušio.

Napominjemo, da bi se pokrenula procedura potrebno je da se u Skupštinu upute odluke za objavu konkursa za izbor načelnika svakog odjeljenja pojedinačno. Nakon toga ide objava konkursa sa određenim vremenskim periodom, na koji se mogu prijaviti kandidati. Zatim ide obrada prijava, te intervjui s kandidatima. Potom se prijedlozi ponovo upućuju odbornicima, koji se o tom pitanju izjašnjavaju. To znači u praksi da je potrebno da se održe dvije odvojene sjednice, a između njih obavi cijela konkursna procedura. Stanivuković ni nakon skoro dvije godine ne zna da li će biti moguće da se sve to odraditi do kraja ove kalendarske godine.

Sa ovim načinom izbora potpisnika u Gradskoj upravi se ne slažu odbornici u Skupštini Grada. U više navrata dolazile su izjave odbornika da ova imenovanja trebaju biti dio političkog konsenzusa. Saglasni su odbornici te ističu kako imenovanje načelnika nije predmet političke trgovine, već usaglašavanja. Ocjenjuju da trenutna situacija ide gradonačelniku u prilog, odnosno da na ovaj način Stanivuković ima “veći stepen kontrole nad ljudima koji rukovode odjeljenjima”.

I pored monopola koji je stavio na Gradsku upravu, mladi gradonačelnik osim niza pritužbi, ogorčenih građana, nezadovoljnih radnika i sve nestručnije uprave nije postigao mnogo. Brinući o estetici, Stanivuković je primarne poslove i projekte zapostavio, pa tako ni one započete od strane prethodne administracije nije mogao dovesti do kraja.

Ukoliko sumiramo dosadašnji „rad“ gradonačelnika Stanivukovića , možemo ga uporediti sa njegovim treutnim statusom studenta, koji je na fakultetu imao pravo ponavljanja i pravo na drugu šansu, a da li će mu razočarani građani dati drugu šansu, ostaje da vidimo.

Izvor: banjaluckeprice.net