Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da nije neočekivano da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti komentariše Republiku Srpsku, kao što ne čude ni stalni napadi na Srbiju iz Hrvatske jer se radi o “horu bečkih dečaka” kojim upravlja neko sa strane ko želi da iskoristi ukrajinsku krizu da se razračuna i sa Srbima.

On je naglasio da ne iznenađuje da se u opštoj rusofobiji, Srbi, koje optužuju da su “mali Rusi”, opet nađu na udaru.

– Nije čudno što Kurti opet komentariše Srpsku kao pretnju za zapadni Balkan. Albanski lideri odavno govore da neće dozvoliti Republiku Srpsku na Kosovu i Metohiji, ali zanemaruju da je Srpska rezultat Dejtonskog sporazuma. Znamo ko stoji iza njega, prvenstveno SAD i Rusi. U Beogradu je iz SAD ambasador Kristofer Hil, koji je stajao iza toga i koji dobro zna sve – rekao je Čović.

Čović je ubijeđen da su pritisci i napadi na Srbiju i Banjaluku iz Zagreba i Prištine koordinisani i sinhronizovani, a da sve rade određene strane službe.

– Daljinski upravljač je van našeg regiona – rekao je on za televiziju Pink i dodao da će se pritisci nastaviti i biti još veći.

Čović je istakao da je svijet velika šahovska tabla gdje ima onih koji razmišljaju i onih koji su batinaši, a te partije šaha ne dobijaju batinaši, nego oni koji razmišljaju.

– Mi znamo šta su naši nacionalni i državni interesi, znamo da je oduzeto 17 odsto naše teritorije. Mi ne sporimo BiH, ali ne sporimo ni Republiku Srpsku i naša prava i obaveze da štitimo naš narod van naše države – rekao je on.

U osvrtu na rat u Ukrajini, Čović je rekao da ovo nije prvi rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i podsjeća da su zapadnjaci, brutalno primijenivši silu, napali SR Јugoslaviju 1999. godine.

– Rat u Ukrajini nije počeo 24. februara, on je počeo mnogo ranije. Rusija je još 2009. godine uputila Memorandum Vašingtonu da će intervenisati ako se nastavi širenje NATO i uzeti sve dijelove Ukrajine koji ugrožavaju nacionalne interese. Nije bilo sluha tada, nije bilo sluha ni 2014. godine. Panika u SAD je nastala 2018. godine, kada su shvatili da počinju tehnološki padati u odnosu na Rusiju i Kinu – rekao je Čović.

Čović smatra da bi se rat mogao zaustaviti kad ne bi bilo medijskog pumpanja, laži i naoružavanja, ali da će zbog toga potrajati.

On se posebno osvrnuo na dešavanja u Buči upitavši zašto nije izvršena istraga, uz konstataciju da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski glumac, a da je posao glumca da stvara iluzije i čita tuđe tekstove.

Autor: SRNA/RTRS