Romantične veze treba njegovati i one zahtijevaju puno rada. Od osiguravanja da se vaš partner osjeća voljeno i shvaćeno do podjele obaveza na način koji vas dvoje smatrate prikladnim, a u svemu je ključna komunikacija. Ako zanemarite ove stvari, može se pojaviti nevjera.

Prema mišljenjima nekih stručnjaka, psihologa i terapeuta, razlog broj jedan zbog kojeg žene varaju u vezama je što njihove emocionalne potrebe nisu zadovoljene.

– Emocionalna privrženost temelj je zadovoljstva u svakoj vezi. Žene žude za pažnjom, podrškom, ljubavlju i brigom. Kada te potrebe ostanu nezadovoljene, osjećaju se frustrirano i iznervirano – kaže Lea MekMahon, savjetnica i profesorica psihologije, i pojašnjava da je to zato što žene imaju tendenciju da pridaju veću vrijednost ovom aspektu svoje veze.

– Muškarci često odustaju od problema kao što su nedostatak emocionalne privrženosti i nedostatak komunikacije, dok se najviše usredotočuju na fizičke potrebe – dodaje McMahon.

Postoji osam primarnih razloga prevare

Jedna studija iz 2017, objavljena u “Journal of Sexual Research”, istraživala je razloge nevjere, a u njoj je 495 učesnika koji su prevarili svoje partnere zamoljeno da otkriju zašto.

Analizom njihovih odgovora pronađeno je osam primarnih razloga: ljutnja, samopoštovanje, niska predanost, jednokratni situacijski čimbenici poput pijanstva, zanemarivanje, seksualna želja za osobom s kojom su varali, potreba za seksualnom raznolikošću i nedostatak ljubavi u primarnom odnosu.

Istraživanje je pokazalo da žene u prosjeku imaju duže veze od muškaraca. Takođe je vjerojatnije da će priznati aferu svojim partnerima. Ako postoji problem – s emocionalnom povezanošću ili bilo čim drugim u vašoj vezi – za koji se bojite da bi mogao dovesti do nevjere, najvažnije je razgovarati s partnerom, prenosi Indeks.

– Ljudi ne čitaju misli. Ponekad naši partneri trebaju podsjetnike i upute kako bi se brinuli za nas. Direktno komuniciranje vaših potreba na asertivan način jedan je od načina da utičete na mogućnost da se one ispune – kaže Noel Bena, seksualna terapeutkinja, i dodaje da je ponekad problem prevelik da biste ga sami riješili te savjetuje da u tom slučaju razmislite o pronalaženju terapeuta za parove, prenosi N1.

Izvor: Srpskainfo