Polaganjem vijenaca kod spomenika u nekadašnjem ustaškom logoru u krugu bivše fabrike cigle danas je obilježena 80. godišnjica formiranja i 79.godišnjica zatvaranja tog logora.

Logor “Ciglana” nalazio se na periferiji tadašnjeg Prijedora,a formiran je u drugoj etapi čišćenja stanovništva sa Kozare u zvaničnoj operaciji Zapadna Bosna.
Dan sjećanje na logoraše logora Ciglana organizovao je SUBNOR Prijedor, a vijence na spomen bilježje položile su i delegacije grada Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je kroz logor prošlo oko 14.500 ljudi, uglavnom srpskih civila tokom ofanzive njemačkih i ustaških snaga na Kozaru 1942. godine.
” Uglavnom su to bili starci, žene i djeca dok su muškarci odmah sa kapije odvajani i odvođeni put Jasenovca i drugih stratišta odakle se nikada nisu vratili”, rekao je Rodić.
On je dodao da je ovo jedan od značajnijih datuma u istoriji Prijedora.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Ranko Kolar rekao je novinarima da i ovo mjesto svjedoči o stradanju naroda Kozare i Potkozarja u Drugom svjetskom ratu.
” Poruka sa ovog mjesta je da ne zaboravimo istoriju jer istorija je učiteljica budućnosti, svim našim generacijama koje dolaze i da ne zaboravljamo ono najsvetije što su ljudi dali, život za slobodu koju moramo čuvati”, rekao je Kolar.
Obilježavanju je i prisustvovao Novak Vučkovac iz sela Gornja Bistrica koji je u ovom logoru bio je sa majkom, dvije sestre i dva brata. Potomci preživjelih napominju da su im se priče njihovih roditelja duboko urezale u sjećanje.

Izvor: prijedorgrad