Počast srpskim herojima koji su svojim životom popločali put slobode. Tom porukom na Sokocu je počelo obilježavanje 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska Puka. Položeni su vijenci na Centralni krst na Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik”.

“Ove godine je jubilej 30 godina formiranja VRS i te aktivnosti obavljamo na više dana”, rekao je Milorad Krajšumović, komandant trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

“Apelujem na srpsko jedinstvo srpsku slogu kada je u pitanju očuvanje kada je u pitanje dalja gradnja i jačanje Republika Srpska”, rekao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Srpska je ostvarena kroz junačku borbu. Vojska Republike Srpske bila je časna i poštena, branila je i odbranila srpski narod, a kroz njenu borbu ostvarena je i Republika Srpska. Čulo se u Istočnom Sarajevu. Na Trgu Srbija održano je svečano postrojavanje i defile.

“Što je Vojska Republike Srpske radila je upravo očuvanje srpskog naroda na ovom prostoru”, rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

“Vojska Republike Srpske je odradila svoj posao časno i pošteno uspjela je da odbrani teritoriju Republike Srpske i sav narod”, rekao je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH.

12 maja 1992. na gradskom stadionu u Han Pijesku , komandant VRS general Ratko Mladić izvršio je smotru pripadnika  216 brdske brigade. Formirana je prva i druga romanijska brigada, sarajevsko romanijskog i drinskog korpusa. Obilježavanje formiranja VRS nastaviće se i u drugim gradovima i opštinama Republike Srpske.

Izvor: ATV