30 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka obilježeno je u Prijedoru. Poručeno je da ne smijemo zaboraviti one koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH, baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Na dostojanstven način, sa zastavama jedinica pod kojima su njeni pripadnici stvarali i branili Srpsku, odata je počast svim stradalim. Mladi naraštaji mogu da se ponose precima koju su branili i odbranili Republiku, poručeno je sa obilježavanja.

– Mi stariji koji smo ratovali ove zastave polako predajemo njima na čuvanje, s tim da su ovo ratne zastave, danas su to zastave mira, koje oni treba da čuvaju. Naravno, treba da se okrenu budućnosti, da svoju energiju i mladost usmjere na učenje – kaže brigadir Milorad Kraišmović, komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Brojne delegacije položile su vijence na centralno spomen – obilježje “Za krst časni”, a u spomen – sobi prislužene su svijeće u znak sjećanja na poginule borce 43. prijedorske motorizovane brigade i 5. kozarske brigade. Njih 656 položilo je život u temelje Republike Srpske.

– Vojska Republike Srpske je uspjela da spasi narod, da stvori Republiku Srpsku i da je preda u ruke političarima koji do sada odolijevaju svim pritiscima i čuvaju Republiku Srpsku – naglasio je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske u Prijedoru

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske u Prijedoru

 

Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora, kaže da su upravo oni najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo.

– To je ono što moraju sve mlade generacije da znaju da je Vojska Republike Srpske bila ta koja je bila uz svoj narod i branila naša ognjišta kad je to bilo najpotrebnije – rekao je Јavor.

Obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske prisustvovali su brojni građani Prijedora, a priređen je i kulturno – umjetnički program.

Autor: RTRS