Poznata umetnica i autorka brojnih tekstova, Tihana Buklijaš Bakić otkriva zdrave navike koje neguje kao i zbog čega je zahvalnost ključ svega.

1. PRVA ZAPOVEST – RANO U KREVET

Zato što tako volim, ali i zato što moj metabolizam ne prihvata drugačije. Sad kad su mi deca malo porasla, ponovo sam ustalila neki svoj dnevni i noćni ritam i znam da je dovoljno kvalitetnog sna hrana za uspešan novi dan.

2. ALI ZATO UJUTRO USTAJEM SA PTICAMA…

Obožavam mir jutra, naročito prolećnog. Svako jutro je šansa da isplanirate dan koji sledi onako kako je najbolje za vas. U tišini, bez ometanja, odredim bitne ciljeve tog dana, a zatim, dok još svi spavaju, pravac u Dvoranu na razbuđivanje uz najjači “morning blast” – trening za hrabre. Nakon takvog starta, spremni ste za sve što sledi u danu pred vama.

3. KUVAM SVAKI DAN

Kod nas u kući se jako ceni dobra klopa. Kuvam svaki dan i kao što su naše bake rekle, a svi znamo da su bake u pravu – svaki dan mora da bude nešto na kašiku. Spremam uglavnom tradicionalna domaća jela uz poneki twist sa netradicionalnim namirnicama. Zahvalna sam što mi moj posao i rad od kuće omogućava tu slobodu da uz njega uspevam da svaki dan pripremam sveže obroke za svoju porodicu.

4. PORODICA JE BAZA

Odatle svaki dan krećete i tu se svaki dan vraćate. Suprug i ja smo srećnici sa dve predivne devojčice koje osunčavaju svaki naš dan. Porodica je najvrednija i nezamenjiva. Neka bude dobra, mirna, lepa i jaka. Napravite svoje utočište. Tako ćete sačuvati i zdravlje.

5. LJUBAV PREMA POSLU

Volite svoj posao. Ne živimo više u vremenu kada smo do penzije na istom radnom mjestu. Puno je prilika i opcija za promenu radne sredine, pa i zanimanja. Posao nam oduzima dobar deo dana, pa bi trebalo da nam nešto i vrati. Ako ne valja – menjajte. Lično svaki dan uživam u svom poslu, raduje me i drži ono malo dete u meni budnom… pa, nema ništa lepše od toga!

6. UŽIVAM U DRUŠTVU POZITIVNIH LJUDI

Kao i na pogrešnom poslu, zašto bi svoje vreme trošili na pogrešne ljude? Svi znamo da se nakon nekih susreta osećamo srećno i ispunjeno, dok nam posle drugih skoro treba infuzija. Pronađite svoje ljude i okružite se pozitivnom energijom.

7. MEDITACIJA

Ako i nije svakodnevna, a ako je – još bolje, meditacija ponekad stvarno dobro dođe. Nije to rezervisano samo za produhovljene mistike u dugim haljinama… Samo sedite par minuta u miru i dišite, ništa drugo. Um će vam biti zahvalan, a onda i telo.

8. MASAŽA

A za dobrobit i zdravlje celog tela nema ničeg lepšeg od dobre masaže. Moja Božica me svojim čarobnim uljima svaki put oporavi nakon stresnog dana, pokrene limfu i vrati mi potrebnu ravnotežu. Kad god mogu, volim da sebi priuštim tih sat vremena potpunog mira.

9. DOBRA KNJIGA JE POLA ZDRAVLJA

Utišam elektroniku i uronim u divan svet kroz papir i slova. Volim miris knjige, volim to šuškanje stranica, to na mene ima poseban meditativni učinak. Godinama pratim i čitam sve od Robina Šarme, nedavno me oduševila knjiga Metoda Vim Hof istoimenog autora, Džon Strelecki mi je sjajan autor… Sve su to štiva koja me snažno motivišu.

10. ZAHVALNOST JE KLJUČ SVEGA

Vrlo je jednostavno. Možda sve ovo zvuči kao utopija, ali nije. Stvar je samo malih svakodnevnih odluka koje u kontinuitetu donose velike, lepe stvari. Malo je toga što u životu stvarno morate. Iako nas današnji virtuelni svet tera da u svemu moramo da budemo najbolji, najlepši, prvi i nezamjenjivi, u realnom svakodnevnom svetu moramo jednostavno da preživimo dan, obučemo se, odradimo posao, nahranimo decu i smanjimo šanse za haos na prihvatljiv nivo. Što sam starija, uviđam da je zahvalnost ključ svega. Zahvalnost vraća u realnost. Uživajte u malim stvarima. Volite se. Zavolite se. Oprostite sebi i dajte sebi novu šansu. Ponekad je pola posla samo da ustanete ujutru, dalje sve ide samo od sebe.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr