Najavljenu debatu u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, o situaciji u BiH, zasjenila je opšta političko-medijska mobilizacija u Sarajevu. Namjera je da spriječe obraćanje predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, a time i stav Republike Srpske na sutrašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović dobio je američku vizu i, prema najavama, on će govoriti umjesto Tegeltije. Obraćanje Kristijana Šmita je upitno. Vlada Republike Srpske već je poslala svoj Izvještaj, a ranija praksa je bila da taj izvještaj pročita ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Na Ist riveru sutra u prijepodnevnim časovima po američkom vremenu, ponovo će se čuti oprečna mišljenja o BiH. Rusija i Kina jesenas su spriječile obraćanje Kristijana Šmita, pa je samo dostavio Izvještaj članicama Savjeta bezbjednosti UN, a dijelove je pročitao ambasador Sven Alkalaj. Eventualno obraćanje Šmita u tijelu koje mu je uskratilo legitimitet, bio bi presedan od kojeg strahuju mnoge zemlje.

– To je moguće tehnički da se izvede zato što predsjedavajući Savjeta bezbjednosti može da nametne to pitanje i da se bez glasanje obrati gospodin Šmit. To bi loše prošlo i izazvalo bi revolt ne samo Rusije već i Kine – rekao je Obrad Kesić,  šef Predstavništva Republike Srpske u SAD.

Trenutno Savjetu bezbjednosti predsjedavaju Amerikanci, a ako je suditi po izjavi Dereka Šoleta specijalnog savjetnika američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, učiniće sve da se Šmit obrati. Ako se budu pitali Kinezi i Rusi, a pitaju se kao stalne članice Savjeta bezbjednosti, Kristijan Šmit imaće pravo da ćuti na sjednici.

– Imamo čovjeka koji je u stvari varalica, nema međunarodne punomoći, ali putem medija, putem usaglašenih stavova Zapada, pravi se da ima zvaničan status. Ali nema ga. Čovjek koji nema zvaničnog statusa, predstavlja se da je visoki predstavnik, ali nema taj status, onda možemo svašta da falsfikujemo – kaže Marija Zaharova, portparolka MIP-a Ruske Federacije.

U pozadini eventualnog Šmitovog obraćanja je opšta “tuča” oko toga, ko će se od bh zvaničnika obratiti pred Savjetom bezbjednosti. Nakon spoznaje da se Zoran Tegeltija zaputio u Njujork i u strahu da bi u svom govoru “razbio” stereotipe o Srbima i Srpskoj, američka ambasada u rekordnom roku odobrila je vizu Šefiku Džaferoviću.

U Sarajevu računaju da kao član Predsjedništva ima hijerahijsku prednost, kao što bi Tegeltija imao u odnosu na ambasadora Alkalaja. Suštinski da mu je omogućeno, Tegeltija bi se obratio u ime Savjeta ministara, dok će Džaferović govoriti samo u svoje ime.

– S obzirom na to da u Predsjedništvu BiH nemamo usaglašenu platformu za nastupanje gospodina Džaferovića u SB UN jasno je da Džaferović kao vrsni pravnik da time ruši Ustav BiH a time i samu BiH – istakao je Nenad Nešić poslanik DNS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Branislav Borenović predsjednik PDP-a smatra da se nije smjelo dozvoliti da bilo ko izlazi sa stavovima koji su jednostrani, koji nisu usaglašeni i koji su odraz samo jednog viđenja stanja u BiH.

– To je pogrešno, štetno i zaista ugrožava cijelu zemlju – rekao je on.

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija neće donijeti novi pogled na BiH, u crno-bijeloj vizuri Zapada svi problemi potiču od Srba i Srpske. To potvrđuju dijelovi polugodišnjeg Šmitovog izvještaja, dospjeli u javnost. Miloradu Dodiku prigovaraju secesionizam, a Dragana Čovića optužuju za treći entitet.

N- e očekujem novi pristup pogotovo što znamo da je glavna tema kontekts ovog većeg provlema a to je rat u Ukrajini – poručio je Kesić.

Od sadržaja izvještaja Kristijana Šmita, kako ga god predstavio u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zavise naredni koraci CIK-a.

Predsjednik Komisije Suad Arnautović najavio je da će Dodiku i Čoviću zabraniti učešće na izborima, ako ih Šmit optuži za antiustavno i antidejtonsko djelovanje.

Autor: RTRS