Predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, navela je da je jedan od ciljeva politike ministarke spoljnih poslova Bisere Turković bošnjačka dominacija.

Cvijanović kaže da bi Turkovićevoj više odgovaralo da među pobjednicima na narednim izborima vidi nekoga od opozicionara iz Srpske. Za to vrijeme ne prestaju lobiranja protiv kandidature SNSD-a na predstojećim izborima.

Na spisku onih koji se bave izbornim prognozama osim Turkovićeve, našla se opozicija iz Srpske, ali i strane ambasade i članovi CIK-a.

Ministarka spoljnih poslova Bisera Turković ponovo na račun srpskog naroda, Milorada Dodika i Rusije kreira priču o krizi u BiH.

Italijanskim medijima pojašnjava da je secesija u BiH već počela, strahujući da će predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ako pobijedi na izborima aktivirati svoje planove za Republiku Srpsku.

Da se iza njene politike krije težnja ka unitarizaciji i bošnjačkoj dominiaciji – smatra predsjednica Srpske Željka Cvijanović koja dodaje da bi Turkovićevoj najviše odgovaralo da na predstojećim izborima pobijedi Mirko Šarović, Mladen Ivanić ili Branislav Borenović.

– Naravno da bi joj odgovaralo da ne pobijedi Milorad Dodik, ali i pored njenog lobiranja po svijetu i moljakanja da mu spriječe kandidaturu i slične stvari, korištenja resursa zajedničkih institucija za blaćenje Republike Srpske, naše kandidate biraju građani Republike Srpske – navela je Cvijanović.

Dodaje da politika kojoj pripada Bisera Turković odavno radi na odstranjivanju većinske volje Srba, pa i Hrvata iz institucija koje bi trebalo da budu zajedničke.

– Mi, recimo, nemamo nikakve ambicije da u Fedraciji BiH govorimo koga i gdje treba izabrati, ali kako stvari stoje, Turkovićeva bi trebala da spasava SDA u odnosu na njihovu opoziciju umjesto što pokušava da “ureduje” izvan FBiH – kaže ona.

Osvrnula se Cvijanović i na izjavu Branislava Borenovića da su predstavnici sadašnje vlasti gradili svoje političke pozicije praveći spiskove nepodobnih Srba, dok su Srbi pod Pedijem Ešdaunom proganjani.

– “Što se tiče spiskova, tu bi se već moglo pričati malo više sa SDS-om, ko je sebe spasavao, a druge prodavao. Džaba se Borenović ovako razbacuje navodnim informacijama. Što se tiče tadašnje vlasti SDS-a i PDP-a, nikada se ničemu nisu usprotivili što su tražili stranci. Kod njih je uvijek bila ‘debela hladovina’, pa tako i u vezi sa spiskovima za ljude koji su smjenjivani. Nije ga bilo briga ni što su unesrećenim porodicama tih lica obećali pomoć od 50.000 KM, pa ih prevarili – istakla je Cvijanović.

Osim što su u javnosti isplivale i informacije da strane ambasade posredstvom opozicionara iz Srpske nastoje osporiti prijave SNSD-a u CIK-u, posljednjih dana nizale su se i druge kalkulacije povodom učešća SNSD-a na oktobarskim izborima.

Podsjećamo da je Suad Arnautović plasirao priču da CIK može zabraniti učešće Miloradu Dodiku na opštim izborima.

Atak na SNSD traje već duže vrijeme, a svi scenariji opozicije su propali zahvaljujući činjenici da SNSD ima savez sa narodom – kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

– Branislav Borenović je vršio veliki pritisak i galamio na Јovana Kalabu zašto nije osporio registrovanje SNSD-a kada je bila registracija za srpskog člana Predsjedništva, zašto nisu tražili dopunu potpisa i slično. To je apsurd neviđeni, imajući u vidu da mi imamo skoro 300 hiljada članova, mi možemo bez problema skupiti ne znam koliko potpisa. Tako da je Borenović u velikom problemu – ističe Vulićeva.

Uprkos usmenim prijetnjama koje dolaze iz CIK-a, sprezi opozicije i stranih ambasada, učešće najveće političke partije na opštim izborima ne može biti ugroženo – uvjereni su u SNSD-u. U oktobru će, kažu, ostvariti još bolje rezultate nego prije četiri godine.

– Opozicijo, neće vam to uspjeti, nećete ponovo dobiti povjerenje građana. A građanima ponavljam, SNSD će imati svoje pojedinačne kandidate za obe funkcije. Milorad Dodik će biti kandidat za jednu od funkcija, SNSD će imati kandidate za NSRS i za Parlament BiH, najbolje kandidate koje SNSD može dati u ovom momentu. Mi smo najveća politička partija, ne samo u Srpskoj, nego u BiH, i jedna od najorganizovanijih u čitavom regionu. Siguran sam da će narod Srpske to prepoznati – uvjeren je Denis Šulić, član Predsjedništva SNSD-a.

Ono što trenutno opoziciji djeluje kao slamka spasa, moglo bi biti kontraproduktivno, smatraju analitičari.

Evenutalno stopiranje političkih subjekata i lidera da učestvuju na izborima dovelo bi do posrnuća politike i kosilo bi se sa demokratskim načelima.

– Јa sam veliki protivnik tog miješanja u unutrašnje odnose jedne zemlje. Mislim da je to loše za opoziciju i da će izborni rezultati ukoliko građani prepoznaju spregu o kojoj pričamo, kazniti opoziciju zbog toga – navodi Drago Vuković, profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Sumnje oko izbornog procesa započete su još izborom novih članova CIK-a. SNSD već drugu godinu upozorava da mjesta u ovom organu zauzimaju nelegalni i nelegitimni članovi, među kojima pominjani Јovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina, bliski upravo PDP-u i SDS-u.

Autor: RTRS