U Prijedoru je večeras premijerno prikazan dokumentarni film “Odbranili smo Prijedor”, autora Borisa Radakovića. Film je nastao u produkciji Neformalne grupe “Samopoštovanje”, a obuhvata svjedočenja učesnika odbrane grada 30. maja 1992. godine, kao i arhivsku građu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, te druge dokumentarne snimke.

“Film je rađen tri mjeseca, jer trebalo je obaviti i snimiti razgovore sa svjedocima tih događaja. Zahvalio bih se onima koji su pristali da učestvuju u filmu, a to je 13 svjedoka. Riječ je o kvalitetnim sagovornicima, koji su najpozvaniji da pričaju o tome, jer su prije 30 godina učestvovali na prvoj liniji odbrane grada”, rekao je Boris Radaković, koji potpisuje režiju i scenario ovog dokumentarnog ostvarenja.

Da je 30. maj veoma značajan datum u istoriji Prijedora, smatra Ranko Kolar, vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu. “Dan odbrane grada Prijedora zna se od prvog dana, ali trebalo je mnogo vremena da se prikupe svi relevantni podaci i da se snimi ovakav film, zasnovan na argumentima i činjenicama o onome što se dogodilo tog 30. maja”, ističe Kolar.

Među brojnim građanima koji su prisustvovali projekciji filma u gradskom pozorištu, bio je Draško Vujić, bivši komandant Sedmog bataljona, koji je bio direktni učesnik odbrane grada. “Žao mi je što je ovoliko vremena izgubljeno, a treba da se zna istina i šta se tačno dešavalo. To su momenti koji su, na neki način, kanalisali tok rata. Mi smo imali sasvim druge namjere sa našim komšijama, ali kad smo doživjeli to što smo doživjeli, onda se tok rata potpuno promijenio”, rekao je Vujić, koji je jedan od svjedoka i aktera u ovom filmu.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, smatraju da je ovakav dokumentarni film trebao i ranije da nastane. “Svi ovi događaji, ubistvo Radenka Đape i vojnika JNA pod Hambarinama, sve je to dovelo do 30. maja i napada na Prijedor. Najviše me bole laži o događajima u Prijedoru, koje su obišle cijeli svijet, počev od izmišljotina o broju poginulih pa nadalje”, rekla je Zdravka Karlica, predsjednik ove organizacije.

Neformalna grupa “Samopoštovanje” dogodine planira objaviti publikaciju koja bi sadržila intervjue sa još dvadesetak svjedoka, kako bi napravili svojevrsnu zbirku sjećanja i svjedočanstava. Publikacija bi, kako je istaknuto, bila od koristi istoričarima za neka buduća istraživanja, ali i svim ostalim građanima koji žele da saznaju šta se to događalo 30. maja 1992. godine, na dan odbrane grada Prijedora. Iz “Samopoštovanja” su izrazili zahvalnost Gradskoj upravi koja im je, kako je rečeno, ukazala povjerenje da večerašnjom projekcijom zvanično počne obilježavanje odbrane grada, koje će biti nastavljeno sutra.

Izvor: kozarski