U Rasavcima je proslavljen Spasovdan slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg. Ovaj pravoslavni praznik je i slava sela Rasavci.

Mještani kažu da slavu svog sela i hrama Vaznesenja Gospodnjeg uvijek proslavljaju sa velikom radošću.

-Lijepo je da se možemo okupiti na ovakvo skupu, crkva je bila puna, prelijepa, služba je bila odlična kao i folklor-poručuju mještani.

Ispred hrama Vaznesenjа Gospodnjeg igrali su i pjevali članovi Kulturno umjetničkog društva „Šarenica“ .

Član KUD „Šarenica“ Prijedor Nada Kričković kaže da su rado prihvatili poziv da učestvuju u proslavi Spasovdana.

– Svaka slava crkve za nas je nešto ogromno, nas sveštenici pozovu i rado se odazovemo, ovdje ćemo da se pokažemo raznim igrama i pjesmama -rekla je Kričković.

Kum slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg Miloš Stupar ističe da su svi mještani ponosni na prirodnu ljepotu ovog kraja i veliki broj mladih ljudi koji žive na selu i proslavljaju Spasovdan.

-Mi smo jedno lijepo mjesto, to je tako prirodno, imamo naroda, imamo djece i treba da se održi naš Spasovdan i svi sveci -poručio je Stupar.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Paroh oštrolučki i rasavački Karađorđe Derajić priča da je Spasovdan jedan od 12 velikih praznika koji se proslavljaju u Rasavcima.

– Danas je prilika da se svi zajedno saberemo u hram Božiji, i da se pomolimo Gospodu Bogu, ali i sve što smo činili tokom godine da Gospodu prinesemo poput onih zrna koja se nalaze u slavskom žitu, u koljivu ili ono koje je obrađeno u brašno u slavskom kolaču, da prinesemo Gospodu molitve i da se saberemo, da budemo jedno kompaktno tijelo koje čini jednu svetu sabornu i apostolsku crkvu Hristovu koju ni vrata Ada neće nadvladati – poručio je Derajić.

Nakon liturgije u hramu Vaznesenja Gospodnjeg, služen je parastos, upaljenje su svijeće i položeni vijenci kod spomenika posvećenog poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Na njemu su ispisana imena 14 poginulih mještana Rasavaca.

Izvor: Srpskainfo