Kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH Gorica Dodik na svom Tviter profilu komentarisala je funkcionisanje određenih medija u Republici Srpskoj.

Dodikova se pri tome dotakla važnih pitanja u pogledu poštovanja zakona medija poput Buke i Capitala.

” BUKA – Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banja Luka. CAPITAL – Udruženje građana za promociju evropskih standarda i unapređenje poslovnog ambijenta Banja Luka. Registrovani su kao Udruženja gradjana, pa se postavljaju pitanja: Da li Udruženja po zakonskim propisima mogu da se bave medijskom djelatnošću, zapošljavaju novinare, naplaćuju  marketing, izdaju fakture i rade kao preduzeća d.o.o ili a.d., plaćaju li porez na te djelatnosti, ko je odgovorno lice u tim UG?Kakav ugovor o radu sklapaju sa zaposlenima, šta je opis posla novinaru ili uredniku, kako obračunavaju plate, kako isplaćuju honorare?”, upitala je Dodikova.

Dodikova je dalje dotakla primjera portala Capital, gdje, kako navodi, honorarno rade novinari koje angažuje Transparency international, te distribuiše podatke koji nisu javno dostupni.

“Npr. Transparency international angažuje honorarno ( ugovor o djelu) novinare koji pišu za Capital, uplate im na godišnjem nivou odredjeni iznos što kada se preračuna izadje njihova mjesečna plata, sve se lako provjeri samo ko hoće. Kada smo već kod Capitala, još jedan zakon koji oni godinama krše, a niko neće da se pozabavi time, je taj da sve informacije koje jesu javno dostupne u APIF-u oni medijski plasiraju, što nije dozvoljeno. Uvid imaju svi, ali javna distribucija tih podataka nije zakonom dozvoljena”, navodi Dodikova.

On je dalje javno upitala Poresku upravi da li Capital i Buka izmiruju porez prema državi.

“Krenuću od toga, a onda istražiti ko je sve povezan sa njima od ‘naših’ foteljaša koji su sve vrijeme ćutali kada su oni kršili zakone i objavljivali laži, a samo da njih dirali ne bi ili ‘progovorili’ o njihovom kapitalu”, navodi Dodikova.

Izvor: banjaluka.net