Dostarlimab se danas smatra čudotvornim lekom s obzirom na to da je nakon ispitivanja, koje su sproveli indijski lekari, potpuno uklonio kancer. Dok se svet bori sa bremenom covid 19 pandemije, vest o ispitivanju leka, koji je čudesno uklonio tumore kod nekoliko pacijenata, koji su uzimali Dostarlimab tokom malog kliničkog ispitivanja u kojem su pacijenti sa rakom rektuma bili na imunoterapiji tokom 6 meseci, donela je tračak nade i pitanje – hoćemo li konačno dobiti lek za sve vrste raka.

Prema izveštaju Cancer Statistics stope rasta karcinoma u Indiji su među najvišim u svetu. Broj slučajeva raka povećao se po prosečnoj godišnjoj stopi od 1,1 – 2 procenata, u periodu od 2010. do 2019. Nakon ispitivanja leka vodeći onkolozi iz Indije smatraju da su dobijeni rezultati ohrabrujući.  Dr Sajan Rajpurohit, direktor onkologije na BLK Max Super Speciality Hospital kaže da je lek Dostarlimab zapravo koristan u podskupini pacijenata sa rakom rektuma, koji imaju jednu specifičnu genetsku abnormalnost, poznatu kao MMR ili nedostatak gena za popravku neslaganja.

– Ovi pacijenti veoma lepo reaguju na ovo monoklonsko antitelo. To je vrsta antitela, koje deluje tako što poboljšava imunitet tela i pomaže sopstvenom imunitetu da ubije ćelije raka. Rezultati su zaista veoma fascinantni jer je svih 12 pacijenata imalo veoma dobar odgovor, a za 6 meseci nije uočen tumor u njihovom telu. Dakle, rezultati su veoma ohrabrujući. Prema njima, ovaj tretman izgleda kao veoma efikasan za ovu podgrupu pacijenata. A među svim pacijentima od raka, biće 5 odsto pacijenata koji imaju ovakav nedostatak ćelija raka. Dakle, kod ovakvih tumora, ovi lekovi mogu da deluju izvanredno – istakao je dr Rajpurohit. Što se tiče lečenja raka, kako kaže, on je u velikoj meri izlečiv, posebno u prvom stadijumu, a ponekad i u trećem.

– Samo četvrta faza je stanje gde se zaista borimo sa lekovima. Al, sa ovim novim antitelima, koja ciljaju na specifične abnormalnosti gena u ćelijama raka, dolazimo do funkcionalnih izlečenja, čak i kod pacijenata u četvrtom stadijumu raka – naglasio je dr Sajan Rajpurohit.

Dr Wesley M Jose, profesor onkologije iz Amrita Hospital navodi da je reč o važnom ispitivanju za dokazivanje koncepta prilagođavanja lečenja raka prema pojedinačnim pacijentima.

– Međutim, ovaj probni lek, Dostarlimab, nije panacea (lek za sve bolesti) za sve vrste karcinoma. Dostarlimab je lek za imunoterapiju, a lekovi za imunoterapiju su poslednjih godina postali još jedan stub nege raka. Na tržištu postoji mnogo lekova (Pembrolizumab, Nivolumab, Atezolizumab, Ipilimumab…) sličnih Dostarlimabu, ali svi ovi lekovi su namenjeni za vrlo specifične indikacije – istakao je dr Jose.

Ispitivanje sa 12 pacijenata je po obimu veoma malo i sprovedeno je kod pacijenata sa karcinomom rektuma (terminalni deo debelog creva).

– Svi ovi pacijenti su bili jedinstveni jer je njihov rak imao nedostatak gena koji se zove „popravka neslaganja“. Ljudi sa ovom vrstom genske abnormalnosti su osetljiviji na lečenje imunoterapijom. To je razlog tako dobrog odgovora na lečenje. Razlog zašto nije bilo neželjenih efekata je taj što je broj slučajeva veoma mali, a period lečenja relativno kratak. Može se ispostaviti da je Dostarlimab veoma važan lek za rad onkologa, ali malo je verovatno da će biti „magični metak“- naveo je dr Wesley M Jose. Veća briga trenutno je, kako ističe, cena lekova za imunoterapiju. U dokumentu koji je Tata Memorial Hospital predstavila na istom sastanku gde su prezentovani podaci o Dostarlimab leku, navodi se da samo tri procenta indijskih pacijenata može da priušti čak i ove lekove, što je prilično žalosno stanje.

Izvor:Eklinika.telegraf.rs/banjaluka.net