I do 48 sati nakon seksualnog odnosa, osmeh vam je na licu. To je izazvano hormonima sreće koji se stvaraju u telu tokom ove aktivnosti.

Seks kao intimna i zabavna aktivnost čini mnogo više od zadovoljavanja strasti. Snažni oksitocini i endorfini koji se javljaju, ne samo da su odgovorni za taj prijatan osećaj posle seksa – oni deluju i kao prirodni lekovi protiv bolova.

Istraživanja pokazuju da je ‘seks na brzaka’ efikasniji od paracetamola, aspirina i drugih lekova – jer hormoni sreće smanjuju osetljivost na bol i omogućavaju bolji protok krvi u mozgu – a sve to bez neprijatnih nuspojava.

Seks takođe čini čuda za izgled kože. Tokom snošaja, žensko telo luči više estrogena, koji je odgovoran za njen sjaj, a istovremeno smanjuje fine pore i bore.

Možete održati vitku figuru redovnim akcijama. Seks vam može pomoći da izgubite nekoliko kilograma i oblikujete svoje telo, jer je 30 minuta seksa isto što i trčanje 15 minuta. Svaki minut proveden u krevetu sagoreva najmanje pet kalorija. Dakle seks nije samo jednostavno i lepo iskustvo već i zdravo.

Tokom seksualnog odnosa proizvodite sopstveni ‘parfem’ jer se tada luče feromoni – hemikalije koje su odgovorne za snažnu fizičku privlačnost između partnera – a žene podsvesno prepoznaju one kod muškaraca i šalju ove informacije direktno u mozak – stoga im njihov partner automatski postaje seksualno privlačniji.

Svaki dan može biti magičan ako jutro započnete seksom, kažu naučnici, jer mnoga istraživanja pokazuju da su parovi koji dan započinju seksom zdraviji i srećniji od onih čiji jutarnji ritual uključuje šoljicu kafe ili čaja – bez gimnastike ispod čaršava. .

Takođe, oni koji se redovno bave ovom aktivnošću imaju jači imunitet, pa ređe obolevaju od gripa ili prehlade i ne žale se na probleme sa spavanjem, jer im hormon prolaktin omogućava čvrste snove – što ublažava seksualno uzbuđenje posle orgazma i skreće misli od seksa, pa to može biti jedan od glavnih razloga zašto muškarci brzo zaspu nakon odnosa.

Seks za žene deluje kao tretman protiv starenja u starijem dobu, a muškarcima omogućava dug i srećan život prostate.

Istraživanja su takođe pokazala da muškarci koji imaju uredan seksualni život u 50-im godinama imaju manji rizik od raka prostate. Seks blagotvorno deluje na prostatu – ‘čisti’ je od toksina koji bi mogli da izazovu loše promene u telu.

Mnogo je činjenica koje govore da seks produžava život – potvrđuje studija sprovedene na 3.500 ljudi starosti od 18 do 102 godine. Rezultati pokazuju da vođenje ljubavi tri puta nedeljno produžava život za čak deset godina. Ne tražite izgovor za izbegavanje seksualnih igrica.

Foto: Lucky Business / Shutterstock
Foto: Lucky Business / Shutterstock
.

 

Libido je jači što više imate odnose

Što više seksualnih odnosa imate, veća će vam biti želja za partnerom, pa je seks najbolji lek. Takođe, kod žena redovan seks povećava prokrvljenost, elastičnost i vlažnost vagine, ističe dr Loren Štrajčer, profesor ginekologije na Univerzitetu u Čikagu.

Da biste pojačali seksualnu želju, opremite se jajima, bananama, orašastim plodovima i avokadom, a dobro će poslužiti i ostrige, pivski kvasac i mekinje.

Smanjite rizik od razvoja dijabetesa

Na primer, žene koje redovno izvode kardio trening u trajanju od 150 minuta nedeljno i oko 60 minuta vežbi snage, imaju skoro duplo manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Vežbanje uključuje i seks, koji može sagoreti čak 500 kalorija za sat vremena.

Moćne strane seksa za mentalno zdravlje i telo

Poljupci su jači od karijesa

Ljubljenje podstiče lučenje pljuvačke, što olakšava čišćenje ostataka hrane između zuba i snižava nivo kiselosti u ustima. Efekat poljupca sličan je žvakanju žvake bez šećera.

Zagrljaji protiv štucanja

Zaboravite zadržavanje daha ili stavljanje kocke šećera pod jezik, snažan zagrljaj je toliko moćan da će vam stisnuti dijafragmu i prekinuti dosadno štucanje.

Glavobolja je najgori izgovor

Osim što povećava protok krvi u mozgu, stimuliše proizvodnju dobrih hormona i smanjuje nivoe hormona stresa, ‘vežbanje’ ima i opuštajući efekat – idealno za migrene i glavobolje.

Seks čuva mozak i pamćenje

Baš kao i vežbanje, seks poboljšava cirkulaciju i protok krvi u mozgu, što rezultira većim osećajem budnosti, fokusa i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti u starosti.

Zaboravite na depresiju

Seks stimuliše proizvodnju oksitocina, koji se takođe oslobađa tokom vežbanja, meditacije i smeha. Takav “trening” smanjuje anksioznost i ublažava simptome depresije.

Izvor: 24sata.hr