Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” predstavila je danas poljoprivrednicima prijedorske regije Program podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, u iznosu od 28 miliona evra.

Predstavnik Fondacije “Progresus” Igor Požgaj rekao je da je prezentacija u Prijedoru 18. po redu u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj i da raduje velika zainteresovanost poljoprivrednika za ovaj projekat podrške poljoprivrede Vlade Mađarske.

Poljoprivrednicima je danas objašnjeno pod kojim uslovima mogu aplicirati za sredstva u iznosu od 2.500 do 25.000 evra, što je do 70 odsto podrške poljoprivrednicima.

Požgaj je rekao da će 30. avgusta u Gradišci biti svečana ceremonija otvaranja poziva, gdje se očekuje dolazak 10 šlepera različite robe mađarske proizvodnje.

Naglasio je da je jako bitno da u aplikacijskoj formi za prijavljivanje opišu za šta im ta sredstva trebaju i koliko će to značiti njihovom poljoprivrednom gazdinstvu, kao i da ljudi neće imati nikakav rizik budući da tek kada podnesu prijavu i ukoliko prođu na konkursu, tek onda uplaćuju 30 odsto sredstvava.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor, koji je prisustvovao prezentaciji, izjavio je da će ova mjera dosta značiti poljoprivrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima i koja se registrovana i aktivna na teritoriji grada Prijedor, njih ukupno oko 500.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj prva je faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Autor: RTRS