Legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj biće besplatna, najavio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Kaže da bi u septembru trebalo da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi bio usvojen zakon koji se odnosi na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Ovom inicijativom, bili bi obuhvaćeni objekti koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine. Građani koji imaju takve objekte, pozdravili su inicijativu srpskog člana Predsjedništva.

Bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj je oko 90 hiljada. Građani često nisu bili u mogućnosti da postupak legalizacije dovedu do kraja zbog raznih okolnosti, najčešće zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali i finansijskih razloga, pa bi inicijativa srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika pojednostavila postupak izdavanja rješenja o legalnosti za veći broj objekata.

Za Dragu Turudića iz Doboja, koji je kuću u naselju Bare izgradio 2002. godine ovim bi bio riješen veliki problem.

– To bi nam značilo, životni problem riješen, ne samo meni nego svima ovdje koji su doselili – rekao je Turudić.

Ovakav problem najizraženiji je u izbjegličkim nasljima. Građani Srpske do sada su za legalizaciju objekata, u zavisnosti od opštine u kojoj žive i kvadrature objekta, plaćali i po nekoliko hiljada maraka. Sada bi sve bilo besplatno.

Slobodan Marković, iz naselja Vrbice kaže kako bi ovo za mnoge imalo veliki značaj.

– Mnogo bi nam značilo, za sve, da se riješim ovaj problem. To je za pohvalu – kaže Marković.

A legalizacija bespravno izgrađenih objekata naći će se već u septembru na Posebnoj sjednici Narodne Skupštine Srpske, najavio je Dodik. Kaže da bi inicijativom o legalizaciji objekata bili obuhvaćeni objekti koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine.

– Sve što je do tada snimljeno iz aviona, odnosno nalazi se na avio-snimcima, a nije bilo legalizovano, sada će to biti legalizovano, bez naknada i ljudi će moći da ostvaruju svoja prava i biće sasvim sigurni – dodao je Dodik.

Prije 10 godina, 2012. godine započeto je orto-foto snimanje cijele Republike Srpske koje je završeno 2013. godine. Upravo ti planovi, biće osnova za zakonske izmjene o legalizaciji.

– Rezultat tog snimanja je orto-foto plan Republike Srpske, ti objekti će se vidjeti. Digitalni orto-foto će poslužiti da se vidi da li su ti objekti postojali 31. decembra 2013. godine – istakao je direktor RUGIP-a Dragan Stanković.

Efekti ove inicijative bili bi višestruki, od ozakonjenja velikog broja objekata do rješavanja problema nelegalnih objekata za veliki broj građana, kažu u resornom ministarstvu. Ekspertska radna grupa već radi na izmjenama i dopunama Zakona.

– Ukoliko se usvoji na parlamentu, uzela bi se 2013. godina kao referentna. Dakle, jednim podneskom građanin dobija rješenje da je objekat legalan, a to se odnosi samo na individualne objekte, ne na komercijalne – izjavila je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Osim ove inicijative, ministarka Golić najavljuje još jednu, koja će takođe ići na ruku građanima.

– Da se građanima omogući i pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, takođe bez naknade, da bi u potpunosti zaokružili ovaj proces – saopštila je Golićeva.

Cilj budućih izmjena i dopuna zakona, kako kažu u resornom ministarstvu, biće da omoguće svim građanima Srpske da pod jednakim uslovima, u pojednostavljenoj proceduri i besplatno, riješe svoj životni problem.

Autor: RTRS