Nakon sedam dana od početka izborne kampanje u Republici Srpskoj očito je da se taktika opozicije svodi samo na jednu stvar – izbjeći nacionalne teme i razgovor na temu očiglednih problema koje stvara političko Sarajevo u pokušaju obesmišljavanja Republike Srpske po svaku cijenu, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

Tegeltija ističe da je to “toliko očito da bode oči i da ne može da se ne primjeti od najneutralnijeg posmatrača”.

– Prosto je nevjerovatno da u zemlji kakva je BiH sa takvim unutrašnjim političkim problemima u kojima se na svakodnevnom nivou u Sarajevu postavlja pitanje opstanka i obesmišljavanja Republike Srpske, ukidanje konstiutivnosti naroda i nadležnosti Republike Srpske,  opozicija i njeni kandidati za inokosne funkcije Јelena Trivić i Mirko Šarović ni jedno riječju, čak ni slučajno, ne osvrću na taj problem, potpuno ga ignorišu kao da ga je neko izmislio, kao da ne postoji, iako ga svaki dan mogu uočiti ako samo otvore bilo koji portal ili upale bilo koji TV kanal i pogledaju izjave i akcije sarajevskih političara – naveo je Tegeltija.

Tegeltija kaže da se sada postavlja pitanje “kako bi se uopšte borili protiv takvih, evidentnih i očiglednih pokušaja gušenja Republike Srpske, kada za njih taj problem uopšte ne postoji”.

– Taj problem i takva ponašanja iz Sarajeva neće nestati zato što oni o njemu ne žele da pričaju, a ako mu ne budu poklanjali dužnu pažnju, ako ga ne budu shvatali ozbiljno, kako se uopšte takvom problemu za sam opstanak Republike Srpske mogu suprotstaviti?! – naglašava savjetnik srpskog člana Predsjedništva.

Istakao je da opozicija koristiti taktiku da se izbjegavaju nacionalne teme po svaku cijenu.

– Ta taktika opozicije u kojoj se nacionalne teme izbjegavaju po svaku cijenu dovodi ih u situaciju da oblikuju i učestvuju u izbornoj kampanji na način kako to očekuje svaki građanin Republike Srpske, da daju odgovore na teška pitanja o tom šta namjeravaju učiniti da se suprotstave takvim nakanama političkog Sarajeva. To je i razlog nepojavljivanja Јelene Trivić i najavljeno nepojavljivanje Mirka Šarovića u debatnim sučeljavanjima na RTRS – državnoj televiziji Republike Srpske, kao najprirodnijem i najadekvatnijem mjestu za sučeljavanne kandidata za najviše inokosne fukncije u Republici Srpskoj, a kako je to uostalom u svim državama u Evropi i svijetu – naveo je Tegeltija.

Tegeltija ističe, da su svi izgovori oko neslaganja sa uređivačkom politikom RTRS-a kao razlogom nepojavljivanja,  providni svakom prosječnom građaninu Republike Srpske.

– Јednostavno to “ne pije vode”. Nepojavljivanje Јelene Trivić na RTRS je upravo dio taktike – izbjeći nacionalne teme po svaku cijenu, jer svjesni su u opoziciji da u normalnoj debati te teme ne mogu biti preskočene i zanemarene, a oni nemaju odgovore na izazove nacionalne politike i probleme koji su evidentni sa političkim Sarajevom, koje mogu da ponude građanima Republike Srpske – rekao je Tegeltija.

Navodi da “zabijanje glave u pijesak” oko najvažnijih nacionalnih pitanja Republike Srpske i srpskog naroda znači da oni ne žele ili, kako je rekao, ne smiju da se bave tim pitanjem.

– Opoziciono busanje u prsa sa nekom velikom hrabrošću za galamu u Republici Srpskoj proporcionalno je kukavičluku opozicije u suočavanju sa najkrupninim nacionalnim izazovima Republike Srpske.  Lako je biti galamdžija i “hrabar” u Republici Srpskoj, ali nije lako biti hrabar u suprtstavljanju pokušajima gušenja Republike Srpske koji dolaze iz Sarajeva i dobrog dijela Zapada – rekao je Tegeltija.

Prema riječima Tegeltija, opozicija pokazuje podaništvo.

– Nemanje stava o krucijalnim nacionalnim pitanjima Republike Srpske i problemima sa političkim Sarajevom, nespremnost za tvrdo zastupanje interesa Srpske prema strancima, kada je to potrebno, u strahu od reakcije, to nije politika, to je podaništvo. U tom je razlika između Dodik i Cvijanović koji imaju jasnu nacionalnu politiku koji to smiju i rade i opozicije na čelu sa tandemom Trivić i Šarović, koji su hrabri samo da galame u Srpskoj – pojasnio je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da opozicija ne upućuje kritiku prema sarajevskoj politici.

– Kada ste čuli zadnji put neku kritičku riječ prema sarajevskoj politici od opozocije ili ma čelu sa tandemom Trivić i Šarović? Kada ste čuli od njih bilo kakvo suprotstavljanje političkom Sarajevu i stranim centrima moći. Јa ne pamtim, pamtim samo da su svaki put kad su za to imali priliku radili upravo ono što su od njih tražili iz Sarajeva iz stranih ambasada – ističe savjetnik srpskog člana Predsjendištva.

Tegeltija je poručio da srpski narod prezire kukavičluk.

– DŽaba “hrabro” udaranje u prsa i galama u Republici Srpskoj, kad su na svakom dosadašnjem ispitu hrabrosti i patriotizma u zadnje četiri godine, opozicija tandem Trivić i Šarović pali i kukavički pobjegli – smatra Tegeltija.

Savjetnik srpskog člana Predsjendištva smatra da je opozicija izgubila značaj aleternative u Srpskoj.

– Sa takvom politikom bježanja od nacionalnih tema po svaku cijenu i snishodljišću prema političkom Sarajevu i stranim ambasadama, sadašnja opozicija je izgubila značaj ozbiljnog izbornog takmaca i alternative u Republici Srpskoj, jer ne može srpskom narodu i Republici Sepskoj alternativa biti kukavička i podanička politika. Srpski narod je narod hrabrih ljudi koji ne toleriše kukavičluk i podaništvo. Toliko bi opozicija o svom narodu trebala da zna – zaključio je Tegeltija.

Autor: RTRS