Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je razgovor sa potpredsjednicima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda doprinio razumijevanju međusobnih uloga i da je za njega prihvatljivo kao okvir za razgovor, ono što su do sada ugovarali.

Ako se neko odluči za neke druge politike, imaću svoj stav i o tome, naglasio je Dodik.

On je naveo da je na sastanku dogovarano da u okviru budžeta predsjednika i mogućnostima Vlade u ravnopravnom odnosu budu uključeni i projekti koji bi mogli da budu angažovani u njihovim nacionalnim zajednicama.

– Radujem se da u bilo kojem selu, mjestu, gdje živi većinski bošnjački ili hrvatski narod, kao i srpski, riješimo neki komunalni problem. Ja ću s njima u kontinuitetu razgovarati da prepoznamo te probleme – rekao je Dodik.

On je dodao da se neće baviti velikim temama jer to nije uloga potpredsjednika, koji predstavljaju svoje nacionalne konstitutivne narode.

– Kao predsjednik ne želim da onemogućim nikoga od potpredsjednika i bilo koga, da u slobodnoj, demokratskoj strukturi i raspravi zastupa ono što misli da je politika – rekao je Dodik.

On je ocijenio da javni pristup koji pokazuju potpredsjednici može da relaksira situaciju, kao i da poštuje to što su dobili podršku glasačkog tijela iz reda svog naroda i legitimno ih predstavljaju.

– Naša saradnja će se odvijati u okviru onoga što ja kao predsjednik imam u nadležnosti i ono što oni imaju kao potpredsjednici – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj o formiranju vlasti.

Dodik je napomenuo da je logično potpredsjednicima obezbijediti adekvatnu logistiku i smještaj, navodeći da je danas dogovoreno na koji način će biti smješteni njihovi kabineti.

– Oni su imali neke zahtjeve da se zaposli po dvoje njihovih ljudi u svaki od kabineta. Mislim da je to fer i logično je da mogu da dovedu jedan broj svojih savjetnika – rekao je Dodik.

Potpredsjednici Republike Srpske iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda Ćamil Duraković i Davor Pranjić smatraju da se samo razgovorima mogu postići konstruktivna rješenja i da je važno što ih je predsjednik Srpske Milorad Dodik pozvao na konsultacije.

Autor: SRNA/Srpskainfo