Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, proslavljaju Svetog Andreja, prvog Hristovog sledbenika.

Sveti Andrej postradao je na krstu, zbog odanosti novozavetnoj veri. U našem narodu, slavi se i kao krsna slava. Upravo zbog činjenice da je bio prvi Hristov apostol, nazvan je prvozvani. Osim toga. bio je stariji brat apostola Petra, ali i učenik Svetog Jovana Krstitelja, apostol Carigrada i Rusije, patron ruskog carstva i doma Romanovih.

Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je i stradao, razapet na kosom krstu, dok je propovedao hrišćanstvo okupljenom narodu i molio se Bogu.

Delovi moštiju Svetog Andreja prvozvanog nalaze se u Carigradu, Rimu, Moskvi i Grčkoj. Kako je za života isceljivao uboge i bolesne, veruje se da su i njegove čudotvorne mošti mnogima pomogle u teškim trenucima. Današnji naziv za Andrejin krst koji se najčešće koristi u saobraćajnoj terminologiji, upravo je dobio naziv po kosom krstu na kom je Sveti Andrej razapet.

Dan Svetog Andreja prvozvanog, slavi se i kao krsna slava, a zbog božićnjeg posta, obavezna je posna trpeza.

Prema narodnim verovanjima, Sveti Andrej razgovara sa velikim životinjama i smatra se njihovim zaštitnikom. S njima razgovara, a one su mu pokorne.

Nekada su “mečkari” slavili Andrijevdan, verujući da ovaj svetac kroti medvede kao pse, a da svetom putuje jašući upravo na ovoj zveri.

Veruje se da na današnji dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih.

S druge strane, danas je dobro jesti kukuruz.

Izvor: prva.rs