Dolaze izazovna vremena ali spremni smo da se uhvatimo u koštac sa onim što ona donose – u najkraćem je ono što novoizabrani ministri poručuju. U ovom sazivu više od pola je novih imena. Neke smo vidjeli po prvi put, ima i onih koje znamo iz nekih drugih fotelja ali ih nismo gledali u ministarskim, tu su i neki koji se vraćaju u Vladu, a najmanje je onih koji su reizabrani. Svi oni su spremni da zasuču rukave. Na staro mjesto vraća se Nedeljko Čubrilović. Posebno ističe važnost timskog rada.

Naspram Nedeljka Čubrilovića kao najstarijeg ministra ovog saziva, stiže najmlađi  – Miloš Bukejlović iz Doboja preuzeo je resor pravde sa samo 33 godine.

Novi u ministarskim vodama je i Savo Minić. Nekadašnji načelnik Šamca, direktor Agencije za agrarna plaćanja i predsjednik Upravnog odbora Lovačkog saveza Srpske, vodiće resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U novom sazivu ponovo je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite. Mnogi su ga hvalili na početku pandemije a od javnosti je dobio pozitivne ocjene zbog načina na koji je obavještavao javnost o situaciji sa koronom. Kasnije je takva podrška nestala, međutim, ne može da se zanemari činjenica da je resopr zdravstva, u proteklom periodu, upravo zbog pandemije, iznio veliki teret. Mandatar je procjenio da se je Šeranić odradio dobar posao.

Imamo i slučaj da se iz jedne ministarske fotelje prešlo u drugu, i to sa zajedničkog nivoa na entitetski. Vojin Mitrović sinoć je imenovan za ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske a u Sarajevu još uvijek nije razrješen sa mjesta ministra komunikacija i transporta. Spreman je da se uhvati u koštac sa izazovnim resorom u još izazovnijem vremenu.

Posla će, itekako, da bude. Jasno je to i iz ekspozea Radovana Viškovića. Cilj i zadatak nove Vlade Republike Srpske je i dalje jaka, stabilna, prosperitetna Republika Srpska, sa punim, dejtonskim institucionalnim kapacitetima, sa kojima će biti u stanju adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve njenih građana. Ekonomski rast, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika, te demografska obnova Republike Srpske stubovi su na kojima će počivati rad Vlade, navedeno je u ekspozeu.

Sveobuhvatnim mjerama koje Vlada planira i može da realizuje, sa ciljem poboljšanja standarda života građana, realno je očekivati rast realnog bruto domaćeg proizvoda, smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje plata i penzija, rekao je Višković. Očekuju se i povećanja socijalnih i drugih davanja, zatim budžetskih prihoda, te investicija.

Izvor: ATV