Udruženje građana „Rusag“ iz Prijedora saopštilo je da je apsurdno njihovu tradicionalnu aktivnost „Dječiji viteški dani“ nazivati rasadnikom falsifikovanja istorije, kao što to čine neke „Fejsbuk“ grupe neformalnog karaktera, a pritom izvlače njihov rad iz konteksta.

„Ponosni smo na istorijsko nasljeđe ovih prostora, trudimo se da podsjećamo građane na dobro i otvaramo vidike kako je to nekad bilo“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da pojedinci žele „pretresati“ istoriju sukoba, ratova i stradanja na ovom području u posljednjih sto godina, a da se ovo udruženje time ne bavi, nego želi da istorija sredovjekovne Bosne postane podstrek za bolje sutra, a ne teret i tabu tema koja se u društvu nerijetko izbjegava.

„Bavimo se temom srednjovjekovne Bosne, bavimo se ondašnjim običajima, igrama, kulturno-istorijskim nasljeđem. U skladu s tim, potrudićemo se da u narednom periodu na zdravoj osnovi aktuelizujemo diskusiju ko je bio Tvrtko Kotromanić, o čemu treba da govore naši univerzitetski profesori, od kojih možemo i trebamo učiti, a ne da nam se izučavanje istorije svodi na čitanje komentara na društvenim mrežama“, dodaje se u saopštenju Udruženja „Rusag“.

Udruženje je registrovano 2018. godine i od osnivanja ima podršku Gradske uprave Prijedor u kontinuitetu.

Autor: RTRS