Na području grada Prijedora do sada je izgrađeno 109 stambenih jedinica koje pripadaju fondu socijalnog stanovanja, a procjenjuje se da je potrebno oko 300, navodi se u Strategiji razvoja socijalnog stanovanja grada Prijedora.

Važeća cijena zakupnine je od 1,00 do 1,20 KM po metru kvadratnom, a za najugroženije korisnike postoje i subvencije za kiriju iz budžeta grada.

U dokumentu se navodi da je potrebno utvrditi ukupan broj stambenih i drugih objekata koji bi se uz određene adaptacije i manja ulaganja mogao uključiti u ovaj stambeni fond.

Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove predložilo je da se sistematizuje radno mjesto koje će se baviti isključivo poslovima socijalnog stanovanja, te da se osnuje posebno tijelo, savjet za realizaciju ove strategije, koje bi činili predstavnici Centra za socijalni rad i nadležnih odjeljenja grada.

Cilj je da se za sve građane kod kojih postoji potreba za ovim vidom stanovanja obezbijede stambene jedinice odgovarajuće veličine, pristojnog kvaliteta i uz razumnu cijenu.

– Socijalno stanovanje treba shvatiti u širem kontekstu, jer se radi o pomoći i rješavanju stambenog problema ne samo ugroženih socijalnih kategorija, već i svih onih porodica koje u jednom momentu iz različitih materijalnih i ekonomskih razloga dođu u situaciju da sebi ne mogu na tržištu obezbijediti stambenu jedinicu i krov nad glavom koji je dostojan čovjeka, te zbog niskih prihoda nisu u mogućnosti platiti sebi tržišnu zakupninu, a pogotovo ispuniti uslove ili dići stambeni kredit – navodi se u strategiji.

Socijalno stanovanje namijenjeno je domaćinstvima bez primanja ili sa niskim primanjima, raseljenim i izbjeglim licima, mladim i mladim bračnim parovima, samohranim roditeljima, mladima bez roditeljskog staranja, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima od pete do desete kategorije, povratnicima po sporazumu o readmisiji, žrtvama ratne torture, porodicama sa troje ili više djece, materijalno neobezbijeđenim i za rad nesposobnim licima, licima sa invaliditetom, starijim licima bez porodičnog staranja, žrtvama nasilja u porodici.

Strategija razvoja socijalnog stanovanja grada Prijedora 2021-2013. usvojena je na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora, a slijedi donošenje akcionog plana za realizaciju strategije.

Zakon o socijalnom stanovanju Republike Srpske donesen je 2019. godine, a Strategija razvoja socijalnog stanovanja Republike Srpske postavila je osnovne elemente u oblasti socijalnog stanovanja koji se dalje razvijaju na republičkom i lokalnom nivou.

Autor: SRNA/RTRS