Dokumentarni film “Nije srce od kamena jače” autora Nedeljka Lajšića, posvećen Kristini Marčeta iz Svodne kod Novog Grada, biće premijerno prikazan danas u 12 časova, u Kinu “Kozara” u Prijedoru.

ristina je u otadžbinskom ratu izgubila tri sina. U Zapadnoj Slavoniji poginuo je Dušan, a na Suvoj Međi, na zapadu Republike Srpske ista sudbina zadesila je Boru i Dragu. Njih trojica bili su pripadnici Vojske Republike Srpske.

– Kristina je prva majka u Republici Srpskoj koja je u ratu izgubila tri sina. Ona se hrabro nosila sa tom tugom, istovremeno ukazujući na ideale za koje su se borili Dušan, Drago i Boro. Snimanje filma bilo je stresno i odgovorno jer je ratna drama, za svakog od njenih sinova a posebno za Kristinu, morala da se proživi – kazao je Lajšić za Srpskainfo.

FOTO: M. PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: M. PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

On je autor brojnih filmova sa ratnom tematikom, među kojima o Milanu Tepiću, posljednjem narodnom heroju bivše Jugoslavije.

– Filmom “Nije srce jače od kamena”, želio sam sačuvati važno svjedočenje, istinu i žrtvu jedne porodice iz Potkozarja. To je istovremeno priča o ljudima koji su svoju mladost dali za Srpsku. A to je najveća cijena koju trebaju svi poštovati i o tome govoriti – smatra autor.

Četvrti Kristinin sin Zoran umro je poslije rata, 2016. godine.

Film će biti prikazan u okviru svečanosti povodom Dana Republike Srpske i tri decenije od pogibije braće Marčeta. Majka Kristina, koja je umrla 24. jula 2005. godine, za života je odlikovana Ordenom Miloša Obilića, Dušan i Drago su posmrtno odlikovani Medaljom zasluga za narod, a Boro Ordenom majora Milana Tepića.

Izvor: Srpskainfo